Zeilen met visie
Zeilen is heel tof! Dat gaat ook op als je een beperkt of geen gezichtsvermogen hebt. Jan Schippers heeft veel ervaring in het zeilen met mensen met een visuele beperking. Hij weet hoe zij daarvan genieten. Na vele tochten met zijn Iroquois ontstaat het idee om een schip te gaan realiseren dat geheel is aangepast aan het zeilen met deze mensen. De keus valt op een zeer onalledaags ontwerp, dat inmiddels in eigen beheer in aanbouw is.
In 1998 raakte Jan Schippers op de HISWA bij toeval verzeild op de stand van Tricat Sailing Holidays. Het klikte meteen en ik heb bij deze organisatie met veel plezier een flink aantal tochten meegezeild. Uiteindelijk heb ik via Tricat een Iroquois Mk II gekocht waar zeilmaat Paul (een sportieve oudleerling) en ik heerlijk mee zeilen. We nemen vaak gasten mee. Om deze gasten draait het nu allemaal.
Mogelijk en toegankelijk
Door mijn werk als gymdocent bij Bartiméus in Zeist, een onderwijsinstelling voor kinderen met een visuele beperking, heb ik jarenlang zeilkampen met deze kinderen geleid. Ik heb steeds meer oog gekregen voor wat zij allemaal misten in het dagelijkse leven. En de extra inspanningen die zij zich moeten getroosten om gewoon mee te kunnen doen. Ook zag hij al te vaak hoeveel zaken voor ons, goedziende mensen, vanzelfsprekend lijken, en voor hen bijna of geheel onmogelijk zijn. Tijdens deze zeilkampen constateerde Schippers dat zeilen in principe heel goed mogelijk en toegankelijk is te maken voor mensen met een visuele beperking. Natuurlijk zijn er daarbij ook beperkingen en is het soms nodig om aanpassingen te doen.
Organisatie
Het standpunt is dat als je je iets extra’s kunt veroorloven (dat is zeilen eigenlijk ook) je daar je medemens (en zeker degenen met een niet te omzeilen beperking) van moet laten meegenieten. Zo is de gedachte ontstaan om een organisatie op te richten die het zeilen op groter water, met en voor mensen met een visuele beperking, haalbaar en betaalbaar zou moeten maken. Zo is "Katjan Toerzeilen" ontstaan, al een tijdje onder zeil met de Iroquois "Katjan".
Blind date
Dan ontstaat de gedachte en later meen je zelfs de behoefte, aan een speciaal schip voor mensen met een visuele beperking. Dat moet de "Blind Date" worden! Aldus Jan Schippers.
Via Rudolf, de man die Katjan in conditie houdt en met schepen van alle markten thuis is, leerde ik Jan Rob Denney en zijn "Harryproas" kennen.
Eisen
Deze schepen leken in eerste instantie te voldoen aan de eisen die gesteld werden aan een schip dat geschikt moest zijn voor mensen met een visuele beperking. Ruim, stabiel, snel en waarschijnlijk goed verder aan te passen aan de doelgroep.
Voor iemand die niet zover van zich af kan kijken, of helemaal niets kan zien, zijn mooie luchten, kusten, voorbijvarende schepen, vogeltjes en wolken niet zo interessant. Zij moeten het immers hebben van horen zeggen en daardoor hebben deze zaken veel minder impact op hen. Des te meer zijn zij gevoelig voor opspattende golven, windwervelingen over en bewegingen van het schip. Ook voor indringende geluiden bij zeilwisselingen en zeilmanoeuvres. Zij worden immers niet afgeleid door het visuele. De grote (ongeveer 80 m2) dek/trampolineruimte is ideaal voor deze mensen om te zitten, te liggen en veilig te genieten van snelheid, wind en water. Daar komt nog bij dat vrijwel alle mensen met een visuele beperking grote problemen hebben met hun evenwichtsgevoel. Daardoor voelen zij zich op een bijna horizontaal varend schip veel beter thuis dan op een enkelrompschip.
Zeilen met visie
De site ‘Zeilen met Visie’ heeft de vaart erin. Op de volgende website vind je van alles over het vlaggenschip ‘Blind Date’ en kun je reserveren om een dagje mee te varen:
www.zeilenmetvisie.nl
Lees ook: sporten met een handicap