Yin en yang

Yin yang

Volgens de oude Chinese voorstelling wordt de beweging van de allesomvattende natuur (Hemel, Aarde en alles wat zich daarop bevindt en leeft), de Dao, bestuurd door de krachten van Yin Yang. Een goede balans tussen Yin en Yang brengt harmonie en voorspoed. Een slechte brengt onheil. Overigens is zo’n goede balans niet statisch. Er zijn tijden waarin Yin prevaleert, afgewisseld door tijden waarin Yang de boventoon voert.
Yin yang

De Yin-Yang symboliek wordt vooral geassocieerd met het taoïsme.

De vlag van Zuid-Korea voert het Yin-Yang symbool in het midden.
De hierin weergegeven visuele voorstelling van de tegengestelde en toch complementaire krachten van het symbool is erg sprekend en daarom een zeer populair symbool. Rondom dit symbool zijn ook nog vier trigrammen afgebeeld.
(Deze vlag en nog vele andere zijn te vinden op de site flags.com)

Krachten of eigenschappen

Yin en Yang zijn twee schijnbaar tegengestelde krachten of eigenschappen, die echter een onlosmakelijk koppel vormen. De één is ondenkbaar zonder de ander. Yang is meestal de dominerende kracht of eigenschap boven Yin in het koppel.
Omdat goed of kwaad een gevolg is van het al of niet in balans zijn van Yin en Yang, kent men volgens deze filosofie hiervoor geen absolute begrippen. Dit is wel het geval in de westerse denkwereld. Hierdoor is te verklaren dat in de Chinese geschiedenis godsdienstoorlogen vrijwel onbekend zijn.
Yinyang

Reeds in schriftelijke bronnen van de 8ste eeuw voorChristus is de symboliek aangetroffen. Tijdens de latere Zhou-dynastie, de honderd scholen’, is dit verder uitgewerkt in een vorm die in de huidige tijd nog steeds geaccepteerd wordt.

Met toestemming overgenomen van www.geledraak.nl
Wil u meer over dit onderwerp lezen? Zenitshiatsu is een pagina waar u zich verder kunt verdiepen in yin en yang.

Nuances in yin en yang