Wandelpad en Fluisterboot in Biesbos

Wandelpad Biesbosch toegankelijk voor mensen met een beperking

Man wandelt

Van 1 t/m 6 oktober 2012 is het de nationale Week van de Toegankelijkheid. Deze week is een initiatief van vier belangenorganisaties voor mensen met een beperking of chronische ziekte en staat dit jaar in het teken van klantvriendelijkheid. Ook in Nationaal Park De Biesbosch zijn mensen met een beperking zeer welkom.

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid wordt aandacht gevraagd voor het voorkomen en oplossen van belemmeringen voor mensen met een beperking. In de Biesbosch zijn diverse faciliteiten waardoor mensen met een beperking kunnen genieten van de natuur. Zo zijn alle drie de bezoekerscentra in Drimmelen, Werkendam en Dordrecht volledig toegankelijk voor minder validen.

Het Biesbosch Museum in Werkendam heeft geen drempels en in de filmzaal is een speciale ringleiding. Naast het museum, op het griendje de Pannekoek, bevindt zich het zogenaamde ‘belevingspad voor blinden en slechtzienden’ van Staatsbosbeheer. Het wandelpad van ca. 600 meter heeft een geleiding en met de speciale braille-reliëfkaart kunnen avontuurlijke mensen met een visuele beperking zelf hun weg vinden over dit wandelpad. Via een geluidsdrager met informatie en opdrachten komt men van alles over de Biesbosch te weten.

Fluisterboot

Biesboschcentrum Dordrecht heeft sinds dit jaar een speciale comfortabele fluisterboot te huur voor mensen in een rolstoel. De boot biedt plaats aan 8 personen waarvan er 3 in rolstoelen kunnen zitten. Uniek aan deze rolstoel-fluisterboot is, dat hij ook door een persoon in een rolstoel bestuurd kan worden. Een ander manier om de Biesbosch vanaf het water te beleven is een rondvaart met Europa’s grootste fluisterboot, De Halve Maen. Deze salonboot is volledig toegankelijk voor rolstoelen. Ook enkele boten van rondvaartbedrijf Zilvermeeuw zijn rolstoelvriendelijk. Rolstoel

Rolstoelvriendelijke wandelroute

In recreatiegebied de Hollandse Biesbosch is een rolstoelvriendelijke wandelroute van 1,5 km over verharde paden. Verder kan men bij Biesboschcentrum Dordrecht gebruik maken van een zogenaamde off-the-road rolstoel, waarmee men de Biesbosch buiten de begaande paden kan verkennen.

Op aanvraag kan voor groepen mensen met een visuele beperking een speciale ‘Beleef-de-natuur’-wandeling worden georganiseerd door Biesboschcentrum Dordrecht. Deze activiteit wordt begeleid door gidsen die hiervoor een speciale training hebben gehad.

Bron