VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking

VN verdrag voor rechten van mensen met een beperking

In 2006 heeft de VN het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap opgesteld. Veel VN-staten, waaronder Nederland, hebben het VN-verdrag ondertekend. Ondertekening verplicht een land ervoor te zorgen dat mensen met een beperking gelijkwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Het verdrag geldt echter pas in een land als de regering van dat land het verdrag heeft bekrachtigd (geratificeerd). Ondanks beloften van verschillende kabinetten heeft Nederland dat tot nu toe nog niet gedaan.

Meer over het verdrag van de VN

Coalitie voor Inclusie

www.coalitievoorinclusie.nl
Hier deelt de Coalitie voor Inclusie nieuws, informatie en activiteiten over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. De Coalitie heeft als missie om de implementatie van dit verdrag te realiseren en zo te werken aan een inclusieve samenleving.

wij staan op

Wij staan op! heeft een Manifest voor vrijheid, gelijkheid en menselijkheid opgesteld met 12 eisen aan de regering en aan de samenleving. Deze groep jonge VN Ambassadeurs vraagt iedereen in Nederland om een persoonlijke steunbetuiging te geven aan het manifest. wijstaanop.nl. . Volg ons op twitter: @wijstaanop

Mensenrechten

Mensenrechten.nl
Bij de goedkeuring van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking moet de overheid concrete plannen maken die de toegankelijkheid van de samenleving vergroten. Dat stelde het College voor de Rechten van de Mens tijdens een hoorzitting die de Tweede Kamer op 9 februari jl. organiseerde. Collegelid Dick Houtzager sprak in zijn bijdrage over de verplichtingen van de Staat na de ratificatie, welke punten met betrekking tot de toegankelijkheidsnormen hebben extra aandacht nodig en wat er naar aanleiding van het recht op gelijkheid voor de wet nog moet gebeuren.
Naar verwachting keurt het kabinet het VN-verdrag in de zomer van 2015 goed. Hierna wordt het College toezichthouder op de uitvoering van het verdrag.
College voor de rechten van de mens
***********

Op 21 januari 2016 is er dan eindelijk goed nieuws! Nieuws
Tweede Kamer stemt in met verdrag

Inmiddels is het 2025. Lees over de recente ontwikkelingen en conclusies:

In Nederland leven ruim twee miljoen mensen met een beperking, maar de toegankelijkheid voor deze groep laat nog altijd te wensen over

Sinds 2016 is het VN-verdrag Handicap van kracht, dat stelt dat mensen met een beperking dezelfde rechten moeten hebben als ieder ander. Toch blijkt uit een recent rapport van het VN-comité dat Nederland nog ver achterloopt bij de uitvoering van dit verdrag.
In februari 2024 presenteerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de nationale strategie om het VN-verdrag Handicap beter uit te voeren. Zes maanden later beoordeelde het VN-comité deze implementatie en concludeerde dat Nederland nog te weinig vooruitgang had geboekt. 

Voor mensen met een beperking is de samenleving nog lang niet toegankelijk genoeg. Dit geldt zowel voor de fysieke ruimte, zoals gebouwen, stations en wegen, als voor digitale toegankelijkheid. Voormalig hoofdredacteur van Support Magazine Monique Wijnen heeft hier dagelijks last van. Ze beschrijft in een uitzending van Kassa hoe ze vooral aan het corrigeren is, als ze zich probeert voor te bewegen. Monique: ‘’Ik loop er vaak tegenaan dat straten bol lopen en dat mijn rolstoel het laagste punt opzoekt.’’ Hierdoor zijn de straten amper begaanbaar voor haar.

Financiële obstakels

Mensen met een beperking lopen ook tegen financiële obstakels aan: als zij meer gaan verdienen of gaan samenwonen, kunnen ze hogere eigen bijdragen moeten betalen. Zo worden deze mensen eigenlijk gestraft voor zelfstandigheid en deelname aan de samenleving. Een ander groot probleem is dat de voorzieningen en hulpmiddelen die iemand krijgt, sterk afhankelijk zijn van de gemeente waarin iemand woont. Dit leidt tot rechtsongelijkheid en is in strijd met het VN-verdrag. Daarnaast wordt bij renovaties van gebouwen en publieke ruimtes vaak geen rekening gehouden met mensen met een beperking. Dit komt omdat de zogenaamde NEN-normen voor toegankelijkheid niet wettelijk bindend zijn.

Volledig toegankelijk in 2040?

De Nederlandse strategie rondom het VN-gedrag Handicap is gebaseerd op vijf principes: gelijke rechten, eigen regie en rechtspositie, toegankelijkheid, bestaanszekerheid en een inclusieve samenleving. Dit beleid zou uiterlijk in 2040 moeten leiden tot een volledig toegankelijke samenleving. Toch stellen belangenorganisaties dat het niet opschiet en dat de doelstellingen mogelijk niet gehaald worden.

Bron