Stijlpaspoort krijgt vorm in app die stijladvies geeft

Stijlpaspoort wordt opgenomen in een app met stijladvies

Studenten informatica ontwikkelen een app voor blinden en slechtzienden die checkt of (nieuwe) kleding bij iemands persoonlijke stijl past. Als blinde of slechtziende is het soms lastig te bepalen welke kleding je draagt.
Je kunt je daarover laten adviseren tijdens een PEP-dag (Persoonlijke Effectieve Presentatie) bij Bartiméus, een organisatie die ondersteuning biedt aan visueel beperkten. Mensen met een visuele beperking kunnen daar een persoonlijk stijladvies krijgen. Het resultaat van zo’n dag is een soort stijlpaspoort dat deelnemers mee krijgen.
blond vrouwtje

Stijlpaspoort

Een mooie uitbreiding van de PEP-dagen zou zijn als het stijlpaspoort in een persoonlijke app gebed kon worden, waarmee je tijdens het shoppen zelf kunt checken of een kledingstuk bij je past. Met die gedachte gaf Bartiméus een aantal derdejaarsstudenten Informatica uit Den Bosch opdracht om een stijladvies app te ontwikkelen.�

Het is de bedoeling dat Blinden en slechtzienden met de kleurenscanner in de app zelf kledingstukken kunnen scannen, daarbij wordt vastgesteld wat de hoofdkleur van een kledingstuk is. Een voice-over vertelt dan of de kleur in het persoonlijke profiel past. Omdat kleuren er in kunstlicht bijvoorbeeld heel anders uitzien dan in daglicht, was het technisch een uitdaging om dit voor elkaar te krijgen.

Voor de studenten was het een leerzame ervaring. Als voorbereiding op hun werk kregen ze een kleurenles en gingen ze een donkere kamer in om te voelen hoe het is om niets te kunnen zien. Tijdens het maken van de app kwamen ze onverwachte moeilijkheden tegen. Zo vertelde Corina Nibbering aan blindenslechtziend.nl: “Wij maakten gebruik van een voice-over, maar toen we de app lieten testen door de doelgroep bleek dat veel mensen extreem inzoomen. Daar hadden we niet bij stilgestaan.”
Mobieltje

Na een half jaar zijn de studenten uit Den Bosch tevreden met het resultaat, maar de app is nog niet klaar. René Toonen, communicatieadviseur vanBartiméus, vertelt dat het de bedoeling is de app in april 2017 in gebruik te kunnen nemen, “In eerste instantie is deze bedoeld voor deelnemers aan de PEP-dagen. Ze krijgen aan het eind van zo’n dag de app mee, waarin dan hun persoonlijke stijladvies is opgenomen. Maar het is denkbaar dat de app ook breder bruikbaar is. Het is heel goed mogelijk dat ook goedziende mensen er interesse in hebben.”

Bron: Dedicon.nl
21 juli 2016

Van de site van Avans

De Bossche Informatica-studenten hebben de functionaliteiten stijladvies en een kleurenscanner in een applicatie voor iOS en Android gebouwd. Zo kunnen visueel beperkten zelf kleren scannen om te zien of de kleur in hun stijlprofiel past. Student Corina Nibbering: “De kleurenscanner scant de dominante kleur van een bepaald kledingstuk en een voice-over vertelt je dan of dit bij je past.”
Het bouwen van de app was een behoorlijke uitdaging voor de derdejaarsstudenten. “Het was technisch heel moeilijk, vooral de kleurenscanner”, aldus student Luc Mulder: “Hetzelfde kledingstuk ziet er in natuurlijk licht heel anders uit dan onder een tl-lamp. Terwijl het toch echt dezelfde stof is.”
stijladvies

Avans

PEP-dag

Hoeveel tijd besteed jij aan je uiterlijk? Blind of slechtziend wil niet zeggen dat dit niet belangrijk is. Straal jij uit wat je uit wilt stralen, of twijfel je wel eens daarover? Wat voor indruk maak jij? Hoe zien anderen jou? Straal jij uit wat je uit wilt stralen, of twijfel je wel eens daarover? Wat voor indruk maak jij? Hoe zien anderen jou? Dit zijn vragen die gaan over jouw Persoonlijke Effectieve Presentatie.

Je wordt mee op reis genomen om zelf te onderzoeken welke kleur en kledingstijl bij jou past. Hiermee leer je de sterke kanten van jouw persoonlijkheid te benadrukken. Je gaat je zekerder voelen omdat je tips krijgt hoe je dat effect kunt bereiken. Daarnaast krijg je een uitgebreide workshop waarbij je zelf aan de slag gaat met make-up. Uiteraard besteden we ook aandacht aan non-visuele technieken. Ook is er tijdens deze dag ruimte om met elkaar in contact te komen en van gedachten te wisselen.

Oogverblindend mooi

Nb. De app Oogverblindend is verkrijgbaar in de App-store!