Scribit is nu als app te gebruiken

Scribit nu ook als app verkrijgbaar

Bartiméus lanceerde op 21 november de Scribit app, waarmee het voor mensen met een visuele beperking nu ook mogelijk is om YouTube video’s met audiodescriptie op hun smartphone te bekijken. 
De app is een vervolg op het Scribit Platform, dat een jaar geleden gelanceerd werd. “Tot nu toe was het alleen mogelijk Scribit te gebruiken op laptop of desktop. De Scribit app is een belangrijke volgende stap naar een meer inclusieve wereld voor iedereen,” zo meldt Bartiméus.

De app is gratis te downloaden in de Apple Store en de Google Play store. 
QR code Apple Store  QR code Google Store

Bron: Voorste kamer

Van de website Scribit:

Video’s kijken is toch niets voor mensen die blind of slechtziend zijn?
Zeker wel! Want iedereen wil kunnen meepraten over de laatste grappige viral of bizarre nieuwsvideo. Of een instructie kunnen volgen voor het maken van de beste lasagne.

Scribit is een uniek en innovatief platform waarmee online video’s toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Door audiodescriptie toe te voegen kunnen zij ook de hele video meebeleven. Het platform werkt op je laptop en desktop computer. Natuurlijk is het ook fijn om scribit op je devices te kunnen gebruiken, dat is nu ook mogelijk!

Scribit App nu live

Iedereen kan meedoen met Scribit. Je kunt bijvoorbeeld zelf beeldbeschrijving, of audiodescriptie, toevoegen aan video’s. Bekijk de tutorials en binnen tien minuten kun je aan de slag!
Heb je een visuele beperking? Dan hebben we hier voor jou een steeds groeiende bibliotheek van video’s met audiodescriptie. En zit die ene video die je graag wilt zien er niet tussen? Dan kun je hem aanvragen.

Zo zorgen we samen voor een meer toegankelijke wereld.

Update

Scribit.tv stopt. Vijf jaar na de lancering blijkt het niet haalbaar het platform waarop blinde en slechtziende gebruikers YouTube filmpjes met audiodescriptie kunnen bekijken, nog langer in de lucht te houden. 

Annick de Lange, programmamanager bij initiatiefnemer Bartiméus Fonds: “Wil je dit tot een succes maken, dan moet je er echt vol overgave mee bezig zijn. Het levendig houden van een community en het up- to date houden van de techniek vroeg erg veel van onze organisatie en die capaciteit hebben we gewoon niet.”

“Daarnaast bleek het lastig om volledig afhankelijk te zijn van vrijwillige beschrijvers en moderators. Het beschrijven van een video van 10 minuten, kost al gauw bijna een uur. Het is dus behoorlijk arbeidsintensief en dat maakte het lastig snel aan aanvragen te kunnen voldoen. Daarnaast kregen we van gebruikers terug dat de kwaliteit vrij wisselend was. Die factoren samen hebben bij enkele kijkers tot teleurstellingen geleid.”

“Gelukkig zijn er inmiddels ook nieuwe initiatieven ontstaan op het gebied van audiodescriptie. Zo is YouTube er zelf steeds serieuzer mee bezig. Er wordt nu al getest met een extra audiospoor voor audiodescriptie bij video’s. En scribit.pro ontwikkelt zich steeds verder. Op dit platform kunnen organisaties al hun video’s toegankelijk maken met audiodescriptie en ondertiteling.”

Voortzetten

Ondanks het stopzetten van scribit.tv geeft De Lange aan dat de energie die erin gestoken is, niet tevergeefs is geweest. “Het oorspronkelijke doel was kijken of het technisch mogelijk was. Dat is gelukt. Bovendien: onlangs is er een motie aangenomen die stelt dat voorstellingen ook na corona toegankelijk moeten blijven voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Scribit.tv heeft zeker bijgedragen aan het op de kaart zetten van het belang van toegankelijkheidsdiensten bij tv programma’s, films en video’s. Maar ook bij theater en andere live voorstellingen.” 

“We hebben bekeken of we scribit.tv op een andere manier zouden kunnen voortzetten. Niet met betaalde krachten, want daar hebben we simpelweg geen geld voor, maar we hebben wel gekeken naar samenwerkingen met andere organisaties. Dat is helaas niet gelukt, maar de opgedane kennis en expertise blijven we uiteraard wel inzetten. We zijn betrokken bij ‘Earcatch’ en ‘Stichting Komt het Zien!’ die beiden (live) audiodescriptie aanbieden, en daarnaast zijn we intensief betrokken bij de lobby van Ieder(In) om audiodescriptie opgenomen te krijgen in de wet- en regelgeving, zoals dat nu ook het geval is voor bijvoorbeeld geschreven ondertiteling voor mensen met een auditieve beperking. Ook blijven we ons actief inzetten voor www.allesoveraudiodescriptie.nl, een initiatief dat gedragen wordt door vele partners in het oogveld.”

Bron: redactie Voorste kamer