Tilburgse politici ervaren een beperking
14 november 2011
Zeven raadsleden trokken met vrijwilligers van het Tilburgse Overleg Gehandicaptenorganisaties de Tilburgse binnenstad in om te ervaren wat het is om te bewegen met een lichamelijke- of zintuigelijke beperking. Deze zogenoemde ‘praktijkdag‘ werd op maandag 14 november georganiseerd door het TOG. De raadsleden mochten plaatsnemen in een rolstoel of werden ‘geblinddoekt’.
Gelanceerd
Frans van Dommelen (TVP):”Ik heb wel eens een rolstoel geduwd, maar om er zelf in te zitten is echt anders. Het is hartstikke eng”. Dat ervoer hij toen hij met de rolstoel een steile afschuining af wilde gaan. Ook Joris Bengevoort van GroenLinks merkte dat je de rolstoel eerst dient te draaien om vervolgens achterstevoren er af te gaan. “Anders wordt je gelanceerd”. Ook stonden de politici versteld van de obstakels tijdens hun gang, zoals reclameborden en een lantarenpaal midden op het trottoir, terwijl er een meter verder ook al één staat.
Gedesoriënteerd
Met een kunstmatige visuele beperking lopen ging de meeste politici redelijk goed af. Ze handhaafden hun wandel tempo redelijk ook al werd het niveau van de beperking steeds verder opgeschroefd; van beperkt zicht met een zeer mistig beeld tot totaal blind. Na een korte tijd moedig lopen zei Mayke Kikstra (PvdA): ” Ik weet nu totaal niet meer waar ik ben”. “Daarom zijn er voldoende blinden geleidelijnen ter oriëntatie nodig in de binnenstad”, reageerde Kim van Iersel, ervaringsdeskundige van het TOG. Ook de noodzaak van geleidelijnen werd de politici snel duidelijk op knelpunten als de oversteekplaats bij de Heuvel naar Korte Heuvel en het Piusplein naar de Hoogvenseweg.
Verankeren in beleid
Tijdens de evaluatie van de praktijkdag waren de raadsleden eensluidend dat het voor mensen met een lichamelijke beperking moeilijk bewegen is in de binnenstad. Ze toonden zich er verbolgen over dat de toegankelijkheid niet vanzelfsprekend wordt meegenomen in de ontwerpfase van bouwprojecten. “We stellen milieu- en veiligheidseisen aan projecten, maar vergeten daarbij de toegankelijkheid mee te nemen”, aldus een verontwaardigde Bas Wilthagen van de PvdA-fractie. ” Het dient verankerd te worden in het beleid”, viel zijn collega Bart van de Camp (SP) hem bij. Toen René ter Horst als voorzitter van de stuurgroep BTB het nieuwe project van de Spoorzone aankaartte waar het fout dreigt te gaan, gingen de politici meteen driftig bellen met hun collega´s om de toegankelijkheid op de politieke agenda te krijgen. Zou de Spoorzone toch nog toegankelijk worden?…De praktijkdag bewijst direct zijn nut.
Bron site Toegankelijk Tilburg
Begin oktober 2011 vond er eveneens een soort praktijkdag plaats.
Het Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisaties (TOG) gaat samen met het Netwerk voor blinde en slechtziende ouderen met wethouder Lauwerier wandelen in het centrum van de stad. De wethouder legt de route geblinddoekt en met wandelstok af, zo ervaart hij hoe het is voor blinden en slechtzienden om in Tilburg de weg te vinden.