Audiotour in Het Natuurhistorisch voor mensen met visuele beperking én alle andere bezoekers
Vanaf nu is het voor bezoekers met een visuele beperking interessanter om met een naaste naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam te komen, ook buiten een speciale rondleiding om. Het museum heeft hun audiotour over biodiversiteit en evolutie geschikt gemaakt voor een bredere doelgroep. Bezoekers met een visuele beperking kunnen nu tijdens een museumbezoek dezelfde informatie opdoen als mensen zonder beperking.
Tactiele plattegrond en tekening en andere voelbare elementen
Bij de balie van het Natuurhistorisch museum is voor bezoekers die dat nodig hebben een tactiele plattegrond af te halen, waarop alle museumzalen staan, maar ook alle punten met audio of een voel- of geurelement. Op drie plekken in het museum is een speciale voelbare tekening beschikbaar, zodat je, wanneer je de potvis of de grote stamboom (een zogenaamd cladogram) aan de muur niet kunt zien, kunt voelen hoe deze eruit zien.
Ook mogen er diverse collectiestukken of replica’s daarvan aangeraakt worden. Zo kunnen er verschillende huiden gevoeld worden en is er een echte aanraakbare eend om het thema snavels in te leiden. Van de schedels van andere vogels zijn 3D-prints gemaakt om ze te kunnen laten voelen. Dat geldt ook voor de voet van het skelet van olifant Ramon. Die is indrukwekkend om naar te kijken, maar voor wie dat niet lukt, is de 3D-print van de voet een mooi alternatief. Van de tanden van de roofpotvis, de recente potvis en een haai werden afgietsels gemaakt om de beleving te vergroten.
Tekst
De audiotour is daarnaast deels herschreven en opnieuw ingesproken, waarbij ook zaalbeschrijvingen zijn toegevoegd. Deze zijn interessant voor mensen met een visuele beperking om te weten in welke ruimte zij staan, maar net zo goed voor bezoekers zonder visuele beperking. Het zal immers niet elke bezoeker opvallen dat in de zaal Biodiversiteit de dieren met skelet rechts in de zaal staan, en de ongewervelde dieren links.
Bezoekers met een visuele beperking konden in Het Natuurhistorisch al langer terecht voor een speciale rondleiding waarbij ze enkele collectiestukken konden aanraken. Nu is er dus uitgebreider en doorlopend aanbod voor deze doelgroep, dat zij zelfstandig kunnen ervaren.
De ontwikkeling van de inclusieve audiotour kwam op gang na het winnen van de RAAK stimuleringsprijs. Een bijdrage van de Stichting Vrienden van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam was onmisbaar. Het Natuurhistorisch wil als volgende stap de tour ook geschikt maken voor mensen met een auditieve beperking, door de tour ook in gebarentaal aan te gaan bieden.