Kunst en kunstenaars

Sites over kunst en van kunstenaars

Uitgebreide verzameling website die zich richten op kunst, cultuur en kunstenaars maar ook vele sites van de kunstenaars zelf.

Adriaan Seelen
Alex Fabry
Amsterdams fonds voor de kunst
Angelique in beeld
Art Supplies
Artistixartistix.nl – maakt beeldhouwen mogelijk
ARTS & CRAFTS HOLLAND
Kunstschilder

BEELDHOUWWINKEL AMSTERDAM
BICK ART SUPPLIES

Creapoelka

Douanehuisje
Eens werden er schepen ‘in- en uitgeklaard’ en werd de Nieuwe Waterweg in de gaten gehouden vanuit een zeer gunstige positie op het havenhoofd. Schepen die groente uit het Westland vervoerden naar Engeland werden er gecontroleerd. De douane had er een goede uitkijkpost.
HET GAAT HIER OVER HET DOUANEHUISJE AAN DE GOVERT VAN WIJNKADE IN MAASSLUIS.

Dit Douanehuisje, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw heeft verschillende bestemmingen gehad. Zoals gezegd controleerden de douanebeambten er het inkomende en uitgaande vervoer over water. In het Waterweggebied waren meer van dergelijke huisjes, maar het unieke van het Maassluise exemplaar is dat het uit steen is opgetrokken. De overige douanehuisjes waren van hout. Daarvan is er één overgebleven; dat staat op de Parkkade in Rotterdam. In een later stadium werd het Douanehuisje in Maassluis gebruikt door de havenmeester. De bankjes bij het huisje vormden een ontmoetingsplek voor o.a. ‘hangouderen’. Zoals iedere stad die ‘iets heeft met water’ had Maassluis natuurlijk ook recht op een ‘leugenbankje’. Maar ook voorbijgangers konden er genieten van het heerlijke uitzicht over het water.

Tegenwoordig kan dit regelmatig gecombineerd worden met een bezoek aan een bijzondere expositie, demonstratie of andere activiteit in het huisje. Sinds een aantal jaren stelt de gemeente Maassluis het intieme gebouwtje namelijk ter beschikking van kunstenaars en culturele organisaties. Er zijn inmiddels tentoonstellingen geweest van schilderijen, sculpturen, foto’s, maar ook zijn er workshops georganiseerd. Veel is er mogelijk.

George Kabel

Gerard Strik
Beeldende kunst, schilderijen

Hester Pilz
Beeldend kunstenaar

Jeroen Stok
Moderne en abstracte beelden en sculpturen van RVS
Jolanda van Iersel
Beeldend kunstenaar

Kleinkunstcafé
Kunst Ensuite
Kunst zonder zien
Voor wie:
– kunstliefhebbers met een visuele handicap
– inrichters van een tentoonstelling, evenement, ..
– kunstenaars met een visuele handicap
Wat:
– informatie over toeganklijke musea
– agenda van toegankelijke rondleidingen, en evenementen
– verslagen over rondleidingen e.d.

Leendert Wijtman

Mieke Siemons
Museum voor kunst Arnhem

Paul Bogaers

Rob Schrama
Beeldhouwer

Stichting Kubes
Deze stichting staat voor Kunst en cultuur voor Blinden en Slechtzienden. De stichting heeft als doel het bevorderen van deelname van mensen met een visuele beperking aan het culturele leven. Naast exposities met werk van blinde en slechtziende kunstenaars, organiseert KUBES speciale excursies, cursussen en beeldhouw weekends voor deze doelgroep. Tevens adviseert de stichting musea inzake verbetering van de toegankelijkheid van hun collecties voor mensen met een visuele beperking. KUBES geeft regelmatig een nieuwsbrief uit.
STICHTING MEGA GALLERY
Stichting Oren en Ogen tekort
Kunst en cultuur moet toch voor iedereen leuk zijn om van te genieten? Je wilt dit kunnen ervaren zonder drempels te ervaren, maar voor sommige mensen is dat niet altijd even gemakkelijk. Stichting Oren en Ogen tekort wil kunst en cultuur toegankelijker maken voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Met de activiteiten die wij organiseren proberen we de belemmeringen, die zij ervaren weg te nemen en te zorgen voor een complete beleving.
In Rotterdam bijvoorbeeld hebben we een aantal wandelingen met gids waarbij de zintuigen worden geprikkeld zodat je de stad net even anders kan beleven. Deze zijn boeiend voor iedereen dus ook als je geen visuele of auditieve beperking hebt.
Een van de doelstellingen van de stichting is advisering en bewustwording van zowel de doelgroep als instanties over de activiteiten van onze stichting. We werken hier doorlopend aan, maar hebben ook ambitieuze plannen die we in de toekomst willen gaan uitwerken.
Stichting KUBES en Stichting Oren en Ogen Tekort hebben vanaf 2020 de handen in één geslagen om kunst en cultuur in Nederland toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. Samen trekken wij de kar om de doelgroep te enthousiasmeren voor Kunst en Cultuur en vragen hen om de ervaringen met elkaar te delen. Zij kunnen zich aanmelden als kritische bezoeker om zo samen de toegankelijkheid van musea nog beter in kaart te brengen op de pagina van Museum4all.
Omdat we vaak horen dat onze deelnemers het vervelend vinden om altijd een beroep te doen op familie of vrienden als ze iets willen ondernemen, is het idee ontstaan om een buddyprogramma op te zetten. Ook dit programma gaan we samen met Stichting KUBES opzetten
We staan graag voor je klaar, stuur ons gerust een mail met vragen, opmerkingen of leuke nieuwtjes. Email: info@orenenogentekort.nl

studio XploStudio Xplo staat voor eXplore (ontdekken). Of het nu gaat om leren tekenen naar de waarneming, portret- of modeltekenen, leren aquarelleren, schilderen met olieverf op waterbasis, acrylverf en/of materieschilderen.

Wereldbeeld

Musea

Breda’s museum
Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Cobra Museum Amstelveen
De Pont Stichting voor Hedendaagse Kunst
Dordrechts museum
Groninger museum
Het Noordbrabants museum
Limburgs Museum Venlo
Het Limburgs Museum is een dynamisch, cultuurhistorisch museum, dat verhalen van Limburgers vertelt en verbeeldt, met families als belangrijkste doelgroep.
De collectie van het Limburgs Museum verbeeldt de verhalen en nodigt uit tot interactie. Het museum toont spraakmakende wisseltentoonstellingen over aansprekende
en interessante onderwerpen met bekende merken en namen én organiseert aantrekkelijke evenementen die toegankelijk zijn voor het grote publiek en constant
voor vernieuwing en sensatie zorgen.
Maritiem museum Rotterdam
Museum Boerhaave Leiden
Rijksmuseum Boerhaave is de schatkamer van de wetenschap en de geneeskunde. Neem een kijkje en ontdek de wereld van wetenschap.
Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Catharijneconvent Utrecht
Museum Het Valkhof Nijmegen
Museum Hilversum
Museum Huis Sonneveld
Architectuur Huis Sonneveld – Tastbaar huis
De badkamer die naar zeep ruikt, kunst die je mag aanraken en muziek uit de jaren dertig die de ruimte vult: een bezoek aan Museumwoning Huis Sonneveld is nu een nog rijkere ervaring door de toevoeging van een zinnenprikkelende laag van tast, geur en geluid. Met een aantal ingrepen brengen ontwerpers Simon Dogger en Hedwich Hooghiemstra het huis verder tot leven, en maken het toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn.
In een speciaal ontwikkelde (Nederlandstalige) audiotour voor mensen die blind of slechtziend zijn neemt Simon Dogger bezoekers mee door het huis. Daarnaast hebben Dogger en Hooghiemstra een voelbare maquette ontworpen, zodat bezoekers die blind of slechtziend zijn zich een beeld van het huis kunnen vormen.
Een voelbare plattegrond met reliëf helpt bezoekers zich verder te oriënteren.
Museum Prinsenhof Delft
Museum Speelklok Utrecht
Natuurmuseum Brabant
Philips Museum Eindhoven
Rijksmuseum Amsterdam
Stadsmuseum Tilburg
Stedelijk museum Amsterdam
Textielmuseum Tilburg

Prijs

Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon hebben de handen ineen geslagen om musea te stimuleren de collectie of een deel daarvan toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Wist je dat in Nederland 350.000 mensen blind of slechtziend zijn? Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar de collectie van een museum. De uitdaging is om iemand die niet kan kijken, toch te raken.
Raak stimuleringsprijs

Prijswinnaar 2016 RAAK Stimuleringsprijs!

In 2017 wint Museum Boijmans Van Beuningen.
De tweede prijs is voor Museum Speelklok en de derde prijs voor het Tropenmuseum.

2018: Verzetsmuseum wint RAAK Stimuleringsprijs
Het Museon wint de tweede prijs.
De derde prijs is voor Voerman Museum Hattem.

Het Voerman Museum Hattem biedt vanaf nu (eind 2020) een unieke ervaring voor mensen met een visuele handicap. Blinden en slechtzienden kunnen bij hun bezoek het museum verkennen met behulp van de ‘Blikvanger’. Dit is een app die het mogelijk maakt om via audiobeleving en tastzin werken in het Voerman Museum Hattem te ervaren. Hiervoor is een selectie kunstwerken voorzien van een zogenaamde soundscape, waarmee ze worden ‘vertaald’ naar geluiden. De app is ontwikkeld door DevRepublic uit Zwolle, en Paul van der Ham van Iglow in Zwolle werkte de benodigde audio-informatie uit. Met behulp van bijpassende geluiden, stemacteurs en speciale audio-opnameapparatuur, die het geluid in drie dimensies opneemt, gaf Van der Ham invulling aan Blikvanger. En met bijzondere toepassingen. “Neem nou het schilderij van Johannes Bosboom dat het interieur van de Andreaskerk in Hattem laat zien. De geluiden bij dit werk zijn in de Andreaskerk zelf opgenomen. En bij schilderijen van Jan Voerman senior van de storm in Borculo hoor je het verhaal van een mevrouw van 102 jaar die de stormramp heeft meegemaakt”, geeft het Voerman Museum als voorbeelden. De app is te gebruiken op een smartphone met hoofdtelefoon, die aan de balie van het museum gereed liggen. Blinden of slechtzienden kunnen hiermee na betaling van de entree zonder extra kosten op pad voor hun museumbezoek. De app komt mogelijk ook beschikbaar voor gebruik op eigen smartphones. Hier wordt nog aan gewerkt. Mobieltje

Wandelend door het museum maakt de app automatisch contact met speciale ontvangers die bij een aantal kunstwerken zijn geplaatst. De app-gebruiker krijgt via de hoofdtelefoon informatie en indrukken over dat specifieke kunstwerk ‘aangereikt’. “Daardoor beleef je als het ware de schilderijen. Onderdeel van die ‘Blikvanger-beleving’ zijn verder de ‘tactiele’ onderdelen. Je verkent diverse kunstwerken met de tastzin. Op deze wijze kun je het museum ervaren met behulp van oren en handen. Zo is in de Jo Koster-zaal een speciaal reliëf geplaatst van een Jo Koster-schilderij. Op de eerste verdieping maak je kennis met het beeldhouwwerk van Bé Thoden van Velzen en ook hier kun je door te voelen het werk van deze kunstenaar meemaken.” 
Bron: dehattemer.nl/

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Links