Met headset Horus kunnen blinden gezichten herkennen
Nadat ze een blinde man hadden geholpen om de bushalte te vinden, bedachten de Italiaanse robot-ontwikkelaars Saverio Murgia en Luca Nardinelli dat er een manier moest komen om de wereld toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Dat Murgia en Nardinelli allebei een achtergrond hadden in robotica, kwam daarbij wel handig uit. Ze hebben een apparaat ontwikkeld dat als een soort vervangend paar ogen dient: de Horus.
Camera’s
Horus is een headset waar camera’s op zitten. De visuele informatie die de camera’s vastleggen, wordt omgezet in auditieve informatie. De gebruiker hoort dus wat de camera’s zien. Horus kan bijvoorbeeld beschrijven hoe de omgeving van de gebruiker er op dat moment uitziet, gezichten herkennen, door geluidssignalen laten weten waar obstakels staan en een boek voorlezen – al is het met een monotone Google translate-achtige stem.
Deep learning
De techniek die ze gebruiken om het apparaat dit soort vaardigheden aan te leren, heet deep learning en wordt normaal gesproken ingezet bij robots. Ze zijn best ver met de ontwikkeling: er is al een geavanceerd prototype. Bekijk hieronder hoe het werkt:
Susan Wichgers
Bron: www.brekend.nl/
1 november 2016
Te koop is hij nog niet, maar de Horus lijkt nu al een uitkomst voor de circa 246 miljoen slechtzienden in de wereld. Het apparaat doet denken aan een oude Walkman, inclusief headset. Via twee camera’s wordt de omgeving in kaart gebracht en vertaald in gesproken boodschappen.
Ook kan een indicatie worden gegeven van de afstand tot obstakels in de vorm van geluiden.
Vooralsnog zal de Horus alleen in Italië te koop zijn, waar het werd ontwikkeld. Goedkoop wordt hij niet: ergens tussen de 1000 en 2000 euro.
Bron www.emerce.nl
In 2021 ging ik op zoek naar meer info rondom de Horus. Wat ik vond was dit:
Murgia and Nardelli are the brains behind Eyra, formerly Horus Technology, a company using AI to create wearable devices for blind and visually impaired individuals. The devices are capable of translating visuals, such as a menu, into audio that can inform the wearer of what is in front of them.
Lees ook Applicatie op smartphone werkt als virtuele geleidelijn
Headset helpt de weg vinden