Golfen op gevoel

Blind zijn en golfen – ‘Golfen op gevoel’

De nieuwste ‘bikkel’ van de Bart Foundation is de blinde Ronald Boef (29). Ronald: "Ik wil wereldkampioen golfen voor visueel gehandicapten worden."

Blind zijn en golfen, hoe kom je erop?

Golfen, golfballs basket

Ronald: "Bij ons in de straat woonde één van de oprichters van Golfclub Westwoud. Hij zag op de BBC een programma over hoe blinden leerden golfen en dacht meteen aan mij." Rein, zijn vader: "Tien jaar geleden belde hij: of ik Ronald niet langs wilde sturen voor een golfles. Ik gooide van schrik meteen de hoorn op de haak. Golfen, daar kon ik me echt niets bij voorstellen." Ronald: "Na één les was ik enthousiast en wilde ik de uitdaging aan. Toen bleek dat de golfclub achter onze rug sponsors had geregeld. Hartstikke fijn." Rein: "Die eerste les vond ik vreselijk. Hij stond daar wat in de lucht te maaien met zo’n club, terwijl hij geen enkele bal raakte en geen idee had wat hij moest doen. En ik moest van een afstand toekijken, vreselijk. Het eerste halfjaar was ik sceptisch, maar daarna kreeg ik er veel lol in. Ronald heeft talent, dat werd al snel duidelijk."

Maar hoe golf je als je blind bent?

golfbalmand

Ronald: "Ik gebruik andere zintuigen. Wat u met uw ogen ziet, voel of hoor ik met m’n handen en oren. M’n vader helpt me hoe hard en in welke richting ik moet slaan. Bij het putten loop ik eerst naar de vlag toe om de afstand te bepalen en als ik naar de bal terugloop, voel ik met mijn voeten of er oneffenheden zijn en of de grond op- of afloopt." Rein: "Ziet er gemakkelijk uit, maar Ronald heeft echt keihard moeten oefenen. Het eerste jaar leerde hij puur hoe hij zijn club moest vasthouden en hoe hij moest slaan. Een geduld dat hij had! Ongelooflijk." Ronald: "Ik zeg altijd tegen mijn vader ‘Rustig blijven, kom op!’ Dan komt het vanzelf weer goed."

Ben je helemaal blind of zie je nog iets?

Ronald: "Ik ben 100 procent blind geboren. Ik heb Amaurosis van Leber. Dat is een erfelijke aandoening waarbij kinderen blind, blind met open ruggetje of blind en spastisch kunnen zijn. Ik ben blind en heb daarmee moeite met rekenen en mijn oriëntatie."

Wat doet de Bart Foundation voor jou?

Ronald: "Ze zamelen geld in, zodat ik vaker kan trainen en aan meer wedstrijden mee kan doen. Voor mij de kans de wereldtop te halen."
Rein: "Golfen is heel duur. Wie fanatiek traint en wereldwijd aan wedstrijden wil meedoen, is al snel 30.000,- tot 36.000,- euro kwijt aan lesuren, materialen, reiskosten en lidmaatschap van de golfclub. Voor Ronald, met zijn uitkering van 820,- euro per maand, onbetaalbaar. Dankzij de Bart Foundation kan zijn droom werkelijkheid worden."

Ronald was de eerste blinde golfer op het Europese vasteland met een officieel handicapdiploma. Als enige blinde deelnemer werd hij vierde bij het Duitse Open voor gehandicapten in 2000.

De Bart Foundation helpt jonge mensen, ‘bikkels’, met een ingrijpende ziekte hun ambitie waar te maken. De organisatie, opgericht in 2003, is een initiatief van vrienden en familie van wijlen Bart de Graaff.

Voor meer info:
www.bartfoundation.nl

(AD 17-9-05)

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief