Geldmaat bevordert toegankelijkheid

Toegankelijker pinnen met nieuwe spraakfunctie in Geldmaat

Met de nieuwe sprekende geldmaat is pinnen sinds kort een stuk toegankelijker geworden. De komende jaren worden alle geldautomaten van ING, Rabobank en ABN AMRO omgebouwd tot splinternieuwe geldmaten. Deze zullen vervolgens één voor één voorzien worden van spraak. De eerste geldmaten met spraakfunctie zijn nu al te gebruiken. 
Kim staat bij oude pinautomaat,nog geen Geldmaat

Omdat er in Nederland steeds minder met contant geld wordt betaald, streeft Geldmaat met de nieuwe geldautomaten naar een efficiëntere spreiding van geldautomaten in Nederland. Op sommige plekken zullen er automaten verdwijnen, terwijl er op andere plekken worden bijgeplaatst. De nieuwe geldmaten krijgen een herkenbaar geel uiterlijk en werken hetzelfde.

Inpluggen

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe spraakfunctie, stop je je eigen oortelefoon in de geldmaat. De automaat vertelt je vervolgens wat er op het scherm staat en wat je moet doen. De functie maakt het voor blinden en slechtzienden gemakkelijker zelfstandig geld op te nemen. 
Eurobriefje
Spraakfunctie was dan ook al lange tijd een belangrijke wens van de Oogvereniging, belangenorganisatie voor mensen met een visuele beperking. De Oogvereniging was nauw betrokken bij het ontwerp van de nieuwe geldmaat. Hun advies: gebruiksvriendelijke bediening, goed leesbare schermen en een goede voelbaarheid van de knoppen. Een testteam, bestaande uit mensen met een visuele beperking, heeft de Geldmaten uitgebreid getest. Ook wordt er samen met Geldmaat gewerkt aan een instructiefilmpje.

Langzaam maar zeker

Nog niet alle geldmaten zullen direct voorzien zijn van een spraakfunctie. Janneke Rijpstra, woordvoerder van Geldmaat, legt uit waarom. De oude automaten die nog goed zijn, houden de eerste tijd hun oude hardware. Ze krijgen slechts een nieuw geel frontje en een nieuw scherm. Ze zullen dan nog niet beschikken over een ingang voor oortelefoons. Pas als de oude automaten versleten zijn worden ze vervangen door geldmaten met een ingang. De komende jaren zal het aantal geldmaten met spraakfunctie dus steeds toenemen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle geldmaten spraakfunctie krijgen. 

Op de site van Geldmaat staat een actueel overzicht van waar u de sprekende geldmaten nu al kunt vinden; geldmaten met spraak.
 
Bron: Voorste kamer, Redactie wo, 11/06/2019

ING maakt gebruik geldautomaten toegankelijker

Amsterdam, 07-11-2019

Vanaf vandaag kan bij Albert Heijn en op Schiphol gebruikgemaakt worden van de spraakfunctie op de geldautomaten van ING. De spraakfunctie maakt het voor mensen die moeite hebben met lezen of visueel beperkt zijn makkelijker om zelf geld op te nemen. Het gaat om in totaal 870 geldautomaten.

Adriaan Tijl, binnen ING Nederland verantwoordelijk voor Cash en Geldautomaten: “ING hecht grote waarde aan het toegankelijk maken van haar dienstverlening voor mensen met een visuele beperking. De pratende geldautomaten stellen blinden en slechtzienden beter in staat om geld op te nemen. We hebben deze functie uitgebreid getest onder de doelgroep, zoals we dat ook met andere diensten doen die we aan onze klanten aanbieden. De spraakfunctie is eenvoudig te activeren door het stekkertje van een hoofdtelefoon of oordopjes in de geldautomaat te steken. De automaat vertelt de klant welke keuzes hij kan maken en wat hij moet doen. Na Turkije en Polen is Nederland het derde land waarin we dit introduceren.”

Zie voor meer info: www.ing.nl/


Geldmaat en Oogvereniging introduceren geldautomaten met spraak