EyeBeacons, nieuwe navigatie-app voor blinden en slechtzienden

EYEBEACONS: veilig navigeren voor blinden en slechtzienden

Mensen met een visuele beperking minder geïsoleerd met nieuwe navigatie-app

De Hogeschool van Amsterdam heeft een app ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. De app EyeBeacons, bedacht door het lectoraat Digital Life, helpt blinden en slechtszienden om door de stad te navigeren. De gebruiker ontvangt trillingen, geluiden en gesproken tekst op een smartwatch over de obstakels die hij onderweg tegenkomt.
Blinde met zwarte bril en taststok

Gedetailleerde informatie

Het onderzoeksproject EyeBeacons: Wayfinding in Public Spaces is gestart naar aanleiding van vragen van belangenorganisaties, zoals de Oogvereniging en Koninklijke Visio. Zij gaven aan dat de huidige navigatie-apps niet goed gebruikt kunnen worden door mensen met een visuele beperking.

Karlijn de Winter van de Oogvereniging: “Het niet kunnen vinden van je weg is vaak de grootste drempel om de straat op te gaan voor mensen met een visuele beperking. Wij zijn enthousiast over deze navigatie-app omdat hij de gedetailleerde informatie kan geven die mensen echt nodig hebben om buiten hun weg te vinden. Bijvoorbeeld dat er ergens paaltjes op de stoep staan. Dat is informatie die Google Maps en Apple Maps niet geven.”
Richtingwijzer op paal

Multimodale communicatie

Joey van der Bie, onderzoeker en projectleider van EyeBeacons: “In tegenstelling tot traditionele navigatie-apps die met kaarten werken, werkt onze Eyebeacons-app met een gebruikersinterface die speciaal is ontworpen voor mensen met een visuele beperking.”
“De app communiceert via trillingen, geluidstunes en tekst via een smartwatch en headset. Hierdoor heeft de gebruiker zijn handen en oren vrij tijdens het navigeren. De gebruiker kan de categorieën herkennen en zelf bepalen om er wel of niet naar te luisteren. Al deze toevoegingen dragen bij aan een lagere mentale belasting tijdens het navigeren.

Door een speciaal ontworpen navigatie-syntax “Sidewalk” geeft de app uitgebreide navigatie-instructies. Hierin zijn oriëntatie-informatie en gevaarlijke
situaties opgenomen, waaronder wegwerkzaamheden of de uitrit van een parkeergarage. Iemand met een visuele beperking kan zich hierdoor beter oriënteren
op de omgeving en zelf bepalen of hij op de goede weg is”, aldus Van der Bie. 

TIKTOK

Uit onderzoek met de app blijkt onder meer dat gebruikers deze prettiger vonden werken dan traditionele navigatie-apps waardoor ze zich zekerder en veiliger voelen tijdens het vinden van hun weg. “We onderzoeken nu hoe we de app het best in de markt kunnen zetten”, vertelt Van der Bie. Een logisch vervolg is de ontwikkeling van de TIKTOK, een haptische smart-band voor mensen met een visuele beperking. “De TIKTOK geeft trillingen en registreert bewegingen. Zo weet je aan de hand van verschillende trilpatronen bijvoorbeeld in welke richting je moet afslaan.”
Stopbord

Samenwerking

Het project EyeBeacons: Wayfinding in Public Spaces is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, Saxion Hogeschool, Koninklijke Visio, Bartiméus, Info.nl en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het project wordt ondersteund door het ZonMW InZicht programma.

11 okt 2019 13:11 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)
Bron van dit persbericht