Emoties of sentimentaliteit
Emoties zijn puur, sentimentaliteit is een trucje. Je hebt een truc geleerd. Sentimentaliteit is een geacteerde emotie, gemanipuleerd, achterbaks. Rationaliteit is 1 ding; een rationalisatie is een manipulatie van de ratio, net zoals sentimentaliteit een manipulatie is van de emotie. Als je rationeel bent, werkelijk rationeel, zul je een wetenschapper worden. Als je werkelijk emotioneel bent, zul je dichter worden. Beide zijn prachtige kwaliteiten maar toch, een dialoog is onmogelijk.
Tussen rationalisatie en sentimentaliteit is een dialoog heel moeilijk, maar tussen rede en emotie is het makkelijker. Toch zullen er moeilijkheden blijven, maar er zal een medegevoel zijn, de inspanning elkaar te willen begrijpen.
Sentimentaliteit en spiritualiteit
Veel mensen denken dat sentimentaliteit hetzelfde is als spiritualiteit. Emoties zijn net zo cerebraal als gedachten. En wat jij je hart noemt is net zoveel in je hoofd als je denken.
Het kost geen enkele moeite emotioneel te worden.
Je kunt huilen en wenen en de tranen rollen over je gezicht, tranen als parelen zo groot – maar daar is niets spiritueels aan. Tranen zijn zo fysiek als wat ook. Ogen zijn deel van het lichaam, en emoties zijn een verstoring van de fysieke energie. Je huilt en weent – natuurlijk zul je je opgelucht voelen, je voelt je ontspannen nadat je eens lekker gehuild hebt. Je voelt je opgelucht. Overal ter wereld weten mensen dat. Ze weten het heel goed, dat het helpt. Ze huilen en jammeren en dan voelen ze zich opgelucht. Het is een ontlading, maar er is niets spiritueels aan.
Maar mensen halen dingen door elkaar – dingen die niets met spiritualiteit te maken hebben, blijven zij als iets spiritueels zien. Men heeft het denken geleerd zich uit te drukken, maar het hart is overgeslagen. Maar ik ben het niet eens met Kahlil Gibran* waar hij voortdurend de nadruk legt op het hart. Het hart is halfweg, het is niet het einddoel. Het einddoel is jezelf zijn; daar houdt de weg op, omdat je nergens anders meer heen hoeft.
* Osho haalt hier Kahlil Gibrans boek “De Profeet” aan.
Tegendelen
Waarom krijgen we onze emoties niet onder controle?
Waarom blijven ongewenste gevoelens opkomen?
Simpelweg omdat de tegendelen niet zonder elkaar kunnen.
Als er vreugde is, moet er ook droefenis zijn.
Als er mooi is moet er ook lelijk zijn.
Als er succes is, moet er ook mislukking zijn.
Als er goedkeuring is, moet er ook afwijzing zijn.
Als er kracht is moet er ook zwakte zijn.
De tegendelen houden elkaar in evenwicht, dat zal nooit veranderen,
en zolang we ons niet verzetten tegen dit evenwicht, is er geen probleem.
Nin Sheng