Zoekresultaten vinden

Google toont betere zoekresultaten

Google lanceert vandaag een zoekdienst die speciaal is ontworpen voor blinde mensen. Op de website kunnen blinden mensen zoekresultaten lezen door middel van Google’s tekst-naar-speech software.

Zoeken

De website, genaamd labs.google.com/accessible rangschikt de lijst van zoekresultaten op basis van hoe eenvoudig de lay-out is van de webpagina. Normaal worden de resultaten gerangschikt op basis van hoe vaak het gezochte woord op een bepaalde pagina staat. Dit is ongeacht de hoeveelheid content er omheen. Voor gebruikers die kunnen zien is dit geen probleem. Maar wanneer je moet luisteren naar de content op een webpagina dan kan teveel informatie ervoor zorgen dat je afhaakt voordat je gevonden hebt wat je zoekt.

Google Accessible Search kijkt naar de HTML-code op een website. Het geeft de voorkeur aan webpagina’s die de minste visuele afleidingen hebben. Door deze selectie wordt de kans groter dat een webpagina goed wordt opgehaald wanneer de afbeeldingen niet worden getoond.

Klik hier
Eerder genoemde pagina leidt niet meer naar een zoekveld maar naar deze site van Google over Accessibility

8 reacties

  1. Als ik op de gebruikelijke woorden zoek waarmee m’n websites gevonden worden dan zie ik geen volgorde verschil tussen de gewone en de toegankelijke Google.

    Toen ik alleen op Kim zocht bleek dat jouw website 1 plaatsje hoger staat in de gewone versie. :Glimlach:

    Google heeft overigens een berg criteria waar ze rekening meehouden. Een lege .com scoort hoger dan een interessante veelbezochte .nl In de toegankleijke versie was dat niet anders. Verder bekijken ze hoeveel links naar een site staan en het ‘gewicht’ van die links. Als een link op een hoger scorende website staat, dan weegt ie zwaarder.

  2. Ik heb iets tegen apartheid als het om groepen mensen gaat, maar ik kon het niet nalaten om eens eventjes “merbel” in te tikken en daardoor kwam ik meteen bij mijn eigen website uit…
    Nou ja, hopelijk integreren ze dit aparte zoeksysteem in het algemene.

  3. @Xiwel, goed ‘speurwerk’!
    @Leendert, dat was wat ook ik dacht; moet dat nou, weer een aparte versie? Ik heb de site nog onvoldoende uitgetest om de verschillen goed te kunnen beoordelen. Ik vraag me sowieso af of het nodig is, maar goed.

  4. Natuurlijk wilde ik het ook even testen, en dat met mijn lognaam Vrouwke.
    Het maakt geen verschil, en ik wist niet dat ik zo lekker hoog bovenaan stond bij google.
    Dat was alweer een meevaller. :Glimlach:

    Wat me eigenlijk wel interesseert is hoe jij het gaat ervaren. Of je inderdaad sneller dat vindt waar je naar op zoek bent.
    Maar ik begrijp dat je daar nog wat meer tijd voor nodig hebt, dus ik wacht geduldig af.

  5. Ik ben net eens even gaan zoeken met zoekwoord kimbervie. Ik werd niet vrolijk en dat kwam met name omdat ik ontdekte dat er her en der nog linkjes zijn opgenomen naar sites en/of pagina’s die ik niet meer heb! Het is wel grappig om te zien waar er iets te vinden is over mijn site. Maar of ik nu verschil ontdek met de gewone Google? Welnee. Nou ja, ik zou dan natuurlijk ook op die site moeten zoeken op kimbervie maar uiteindelijk zal het wel dezelfde resultaten geven. Ik vind de meerwaarde zeer dubieus, althans voor mij persoonlijk. Op de standaard site van Google vond ik waarnaar ik op zoek was, heb er nooit problemen mee gehad.
    Maar goed, het gaat natuurlijk om de selectie die wordt gemaakt in de toegankelijkheid en bruikbaarheid van pagina’s maar over het algemeen heb ik daar geen problemen mee. Voorzichtige conclusie is dan ook dat het overbodig is!

  6. Kim: Ik heb nog eens verder gekeken en heb de indruk dat het weinig voorstelt. Zo zie ik dat Flash-sites gewoon bovenaan komen bij zoek opdrachten. Flash lijkt mij niet erg toegankelijk voor braille, maar ook niet voor vergrotingssoftware. Ze hadden beter de flash en pdf-resultaten uit de zoekopdrachten kunnen filteren. Mogelijk geeft dat een veel beter resultaat. Daarnaast is het een beta-versie voor de Internationale markt. Je kan dus niet meer voor alleen Nederlandse pagina’s kiezen wat veel meer resultaten en oplevert.

    Bij deze (http://bezienswaardig.fol.nl/google.htm) een zelfmaakseltje dat wel op flash en pdf filtert. Je kan er ook mee overschakelen naar de standaard Google. Dat lijkt me ook prettig als je toch verder wilt zoeken.

  7. Zou het gewoon een reclamestunt zijn?
    Ja Xiwel, dat klopt, flash is niet bepaald handig voor ‘ons soort’ en het is op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat die sites toch hoog in de resultaten komen. een twee weg ermee dus.
    Ik zal jouw probeerseltje ook eens testen. :Glimlach:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.