Omgangstips

Onderstaande tekst en omgangstips heb ik ergens van het www geplukt. Het klinkt her en der wat moraliserend, beetje veel van ‘wij’ en ‘zij’. Maar in de kern zit er waarheid in.

Omgangstips mensen met een handicap

Wat doet u vooral niet

MEDELIJDEN
Medelijden hebben, of ons zielig vinden is kleinerend en vernederend.
ONGEPASTE NIEUWSGIERIGHEID
Nieuwsgierigheid is grievend en wordt ervaren als een inbreuk op de privacy. We zijn geen bezienswaardig dier in een dierenpark. Vraag uzelf af of u deze (of soortgelijke) vraag ook zou stellen aan iemand zonder handicap.
Oude man in rolstoel
TOESCHRIJVEN VAN ONVERMOGEN EN ONVOLWASSENHEID
De bejegening lijkt vaak op een benadering alsof wij afhankelijk en hulpeloos zijn, met beperkte verstandelijke vermogens. Als wij bijvoorbeeld begeleid worden door een valide persoon, dan worden wij vaak over het hoofd gezien. Het woord wordt dan gericht tot onze “begeleider”, alsof wij zélf niet aanspreekbaar zijn. Dit is kwetsend.

VERMIJDING VAN CONTACT
Wij worden soms bewust ontweken. Het laat zich eenvoudig begrijpen dat wij dit kunnen ervaren als niet geaccepteerd worden, en dus buitengesloten. Dit geldt in het bijzonder voor de persoon die door zijn functiebeperking niet “aantrekkelijk” is. Kinderen hebben wel eens het idee, zeker als ze door hun ouders worden gewaarschuwd, dat ze niet met gehandicapten mogen praten of spelen.

OVERBESCHERMING
Wij willen onze eigen plaats in de maatschappij veroveren en behouden zonder een sfeer van medelijden. Onze eigen boontjes doppen. Ook wij hebben recht op zelfredzaamheid en zelfstandigheid. Wij willen opkomen voor onszelf. Niemand wenst betutteld te worden.

LIEFDADIGHEID
Wij hebben weinig op met liefdadigheidsacties, inzamelingen e.d.

GEHANDICAPT… maar NIET ANDERS!

Nuttige TIPS:

– Houd slechts rekening met onze functiebeperking.
– Richt uw woord rechtstreeks tot ons.
– Wacht tot wij ú vragen om ons te helpen.Vraagtekens
– Áls u ons vanuit uzelf behulpzaam wilt zijn, vráág het ons dan eerst even.
– Spreek ons gewoon oprecht aan als u wilt weten waarom wij bijvoorbeeld in een rolstoel zitten.
– Gedraag u tegenover ons precies zó, zoals u zich tegenover ieder andere medeburger gedraagt.

7 reacties

  1. Goed gevonden en neergeschreven! Ik heb hier nog een apart document over, geloof ik. Ik zal het via pm naar je doorsturen; misschien heb je er nog wat aan voor de weblog. Maar het is wel ingescande documentatie van een beroepsopleidingscentrum uit België, dus ik weet niet of ik het zomaar voluit zou overnemen. Just wanted to let U know … 😉

  2. wel lieve mensen,
    heb de tekst ook gelezen!! Ben zelf door lich.prob geen 100 proc. Heb een zoon die een zeldzame aangeboren afwijking heeft en daardoor lich.beperkingen heeft. Heb nu een LAT relatie met een man die en slechtziend en slechthorend is.
    MAAR ik wil jullie er toch op wijzen, dat de GEZONDEN humhum dikwijls niet wijzer zijn. Er zijn gezonden die niet weten hoe te reageren op mensen die anders zijn.Een gezonde mens, die beseft NIET HOE RIJK hij of zij is, maar dat kan je hem of haar niet kwalijk nemen!!!! ook zij hebben zichzelf niet gemaakt 😉

  3. Ik hoop dat heel veel mensen dit lezen!
    Ben zelf niet gehandicapt (lichamelijk althans niet 🙂 ), maar de vader van mijn dochter is rolstoelgebonden en ik ken de verhalen van zeer dichtbij.

  4. Dank je voor je bijdrage. Ik denk dat het voor velen toch een ver van mijn bed show is. Pas als je zelf of in je nabije omgeving te maken krijgt met mensen met een handicap of beperking ga je anders kijken, de dingen anders ervaren. Of er in elk geval over nadenken.

  5. You don’t know what you’ve got till it’s gone. Tuurlijk besef je niet hoe rijk je bent als je alles hebt. Dat wordt vanzelfsprekend. Tot er iets gaat haperen. Maar ja, je kunt ook weer niet de hele dag met je hoofd in de wolken lopen; oh, wat ben ik gelukkig, wat voel ik me rijk!
    Een ander verhaal is het dat velen niet goed weten te reageren op mensen die afwijken van wat in hun ogen normaal is. Dan voelen ze zich onzeker, onhandig, bang fouten te maken of weet ik veel. Tsja, mijn ervaring ook maar er zitten ook vele uitzonderingen tussen hoor. Ik zeg altijd maar zo; ik BEN geen handicap, ik HEB er een.

  6. Daarin heb je groot gelijk: Er is een wezenlijk verschil tussen: “Ik ben visueel gehandicapt” en “Ik heb een visuele handicap”. Die tweede komt voor mij althans veel positiever over …

  7. Ja Kim, dat komt niet alleen positiever over, het is de waarheid, althans, zoals ik het zie. Het essentiële verschil zit hem in de benadering. Je wilt als persoon, als individu benaderd worden en niet als handicap.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.