UML toegankelijk voor blinden en slechtzienden

TeDUB maakt UML toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Computers worden steeds toegankelijker voor mensen met een visuele handicap. Er zijn dan ook meer en meer slechtziende en blinde mensen die informatica studeren of een baan hebben binnen de IT-sector. In deze sector wordt steeds vaker gebruikgemaakt van UML (Unified Modeling Language). Dit draagt bij aan het specificeren, visualiseren en documenteren van softwaresystemen. Het is de standaardtaal waarmee softwareontwikkelaars met elkaar communiceren.
computerscherm

Het TeDUB project heeft software ontwikkeld die voor het eerst mensen met een visuele beperking in staat stelt te werken met UML diagrammen. We hopen dat dit visueel gehandicapte programmeurs door heel Europa zal helpen een actievere rol te spelen in UML-gerelateerde activiteiten.

Wat is TeDUB?

Het TeDUB systeem (Technical Drawings Understanding for the Blind) is een softwareprogramma dat visuele informatie uit technische tekeningen kan herkennen om deze vervolgens te presenteren aan mensen met een visuele handicap. Een voorbeeld van deze technische tekeningen zijn UML-diagrammen.

TeDUB biedt de gebruiker een interface waarmee deze de verschillende elementen van een diagram kan verkennen en daarbij aantekeningen kan maken.
De diagrammen kunnen direct worden geïmporteerd vanuit UML tekenprogramma’s als IBM Rational Rose of Poseidon. Voorwaarde is dat deze tekeningen zijn opgemaakt in XMI formaat.

De TeDUB software geeft toegang tot verschillende typen diagrammen, zoals:

  1. Class Diagrammen
  2. Use Case Diagrammen
  3. State Chart Diagrammen
  4. Sequence Diagrammen

Het lezen van UML-diagrammen met TeDUB vermijdt de praktische problemen die vaak ontstaan wanneer dit soort diagrammen omgezet worden naar een formaat dat toegankelijk is voor visueel gehandicapten.

Waar vind ik meer informatie?

Het TeDUB systeem is geëvalueerd in verschillende landen, waaronder Duitsland, Nederland, Italië, Engeland en Ierland. In elk van deze landen is een lokaal contactadres. Neemt u in eerste instantie contact met ons op door een e-mail te richten aan onderstaand adres. Dan ontvangt u nadere details.
info@tedub.net

Nb. tedub.net (bestaat niet meer)
TeDUB was a European Union-funded project running from 2001 to 2005

Meer info

3 reacties

  1. Erg interessant en belangrijk onderzoek. Ik ben benieuwd naar het resultaat en ga het zeker eens uitproberen. Het zou geweldig zijn als het zijn belofte waarmaakt: toegankelijke UML-diagrammen !

    Het brailleproductiecentrum wist een paar jaar geleden niet meteen raad met de UML-schema’s uit mijn cursus systeemanalyse. Uiteindelijk heeft mijn vader ze met de hand overgetekend en hebben zij ze enkel in reliëf omgezet.

  2. Hallo! ik ben voor mijn eindwerk op zoek naar kunstenaars met een visuele handicap. Ik zou hen graag willen interviewen (ervaringen, moeilijkheden,..) Ook ben ik op zoek naar mensen die tentoonstellingen (voelkunst) organiseren voor mensen met een visuele handicap. Of wil je gewoon je ervaringen met “voelkunst” vertellen, aarzel niet en mail me! Alvast heel erg bedankt!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.