Open Universiteit

Een tip voor de liefhebber:

Zelfstudiemateriaal van de Open Universiteit

Het zelfstudiemateriaal van de Open Universiteit Nederland dat gratis ter beschikking wordt gesteld op een rij. Zo kunt u eenvoudig en gratis kennismaken met verschillende vakgebieden in het hoger onderwijs. Het zelfstudiemateriaal kunt u, geheel vrijblijvend, bekijken of systematisch bestuderen. De cursussen geven op een laagdrempelige wijze een goede indruk van de opleidingen en het studeren bij de OU. De omvang varieert van zo’n 4 tot maximaal 28 uur studie.

Het aanbod

Op 5 december 2006 is gestart met twee compacte cursussen (ieder met een studielast van 25 uur) en een snelle introductie. Vervolgens worden in de eerste helft van 2007 één voor één nieuwe compacte cursussen beschikbaar gemaakt. In totaal gaat het om zo’n 16 cursussen, ook in vakgebieden als psychologie, cultuurwetenschappen, onderwijskunde en management-wetenschappen. Te zijner tijd zal men in dit experiment bij een aantal cursussen (met een studielast van ongeveer 25 uur) de leerinspanningen kunnen verzilveren door een officiële toets.
Inmiddels 2021) vindt u ook deze cursussen:
• Cultureel erfgoed: van Paleis Soestdijk tot Sinterklaas
• Green Sustainable Data Centres
• MKB Datalab
• Kennis voor klimaat
• The Lived Experience of Climate Change• Biodiversiteit: de menselijke voetafdruk (lezing)
• Duurzame ontwikkeling
• Environment, Science & Society
• Metabolaspel
• Water
• UNESCO-OU Masterclass, Leren voor duurzaamheid; de Sustainable Development Goals
• UNESCO-OU Masterclass, Leren voor duurzaamheid
• Duurzaamheid
Leraar staat bij een grafiek

5 reacties

  1. Interessante ontwikkeling.
    In de jaren ’90 heb ik ook aan de Open universiteit gestudeerd. Meestal betrof het cursussen met een studielast van 100 uur. De cursussen die nu worden aangeboden via Internet zijn dus cursussen met een lage studielast, maar wel van een hoog niveau.
    Door het zo aan te bieden kun je gewoon eens uitproberen of je het aankan, zonder dat je een paar honderd euro kwijt ben voor een cursus.
    Soms denk ik er nog wel eens over om de studie Nederlands recht helemaal af te ronden, want de praktijk wijst uit dat mensen met een meestertitel sneller iets gedaan kunnen krijgen ook als zij bijvoorbeeld in een andere richting van het recht deskundig zijn. Maar ja, uit ervaring weet ik dat het recht onvorspelbaar is, terwijl ik juist zou willen dat het voorspelbaar is…
    Zeker in het begin, toen ik nog niet lang brailleschrift kon lezen, vond ik het studeren aan de Open universiteit een grote uitkomst. Later, toen ik ook wat cursussen psychologie ging volgen, kwam ik erachter dat mij dat beter lag. Bij Nederlands recht had ik soms veel tijd nodig om uit te vinden wat de rechtsvraag in arresten was, want die arresten beluisterde ik van cassette en dan dien je alles te beluisteren en kun je niet even snel iets opzoeken…

  2. Ik heb er ook eens een cursus gevolgd, puur voor de lol. Het vereist wel de nodige zelfdiscipline, zo’n thuisstudie.
    Overigens is dat gedoe met cassettebandjes erg herkenbaar voor me. Het leren kost daardoor veel meer tijd. Je hebt ook niet de mogelijkheid bepaalde stukken tekst te markeren dus moet je steeds alles luisteren of doorspoelen, op de gok! Wat dat betreft zijn de cd-roms van nu en de DAISYspelers een uitkomst. Maar zou je met een rechtenstudie al het studiemateriaal in braille hebben dan heb je zo ongeveer een extra kamer nodig om al die boeken in op te slaan!

  3. Vandaag hoorde ik dat een van de hoogleraren bij de Ou een jaarinkomen heeft van E 700.000,00. Dan is het niet zo verwonderlijk waarom de cursussen normaliter zo duur zijn en dat nu actie gevoerd wordt om meer studenten te werven…
    Ja, ingeval van een complete rechtenstudie met braillemateriaal past dat nauwelijks in een gemiddelde woning, want de gewone zwartschriftboeken – inclusief wetteverzameling en jurisprudentiebundels – nemen al veel ruimte in beslag. Bij de cursus Goederenrecht zaten er bijvoorbeeld wat van die dikke naslagwerken bij waarin diverse rechtsgeleerden hun visie gaven op bepaalde vraagstukken.
    Ik had mijn materiaal overigens in gesproken vorm, behalve de wettenverzameling. De wettenverzameling ontving ik op diskette.
    Eén van de cursussen die mij het beste afging was Tekst en Effect, een cursus van de faculteit Cultuurwetenschappen. Bij de rechtenstudie vond ik het lastig om snel het een en ander te vinden. Als je gewoon kunt lezen, hoef je maar wat te bladeren in boekjes en heb je zo wat je nodig hebt, maar ingeval van gesproken of digitale lectuur heb je meer werk. Bij taal heb je eigenlijk alleen maar je cursusboek en je geheugen te raadplegen…

  4. Je hebt héél wat discipline nodig voor de cursussen daar. Ik heb het zelf ook gedaan en overweeg weer het één en ander te volgen. Alleen had ik meer dan de helft van de cursussen niet “officieel”afgerond hahha. Het fijne is dat je vooral veel via internet, op forums etc met studiegenoten kunt praten over een inhoudelijk of organisatorisch probleem. Daar kan je heel veel aan hebben. Ook proeftentamens etc, ciruleren daar rond, zodat je genoeg kunt oefenen.
    Het zou idd wel beter zijn als de prijs wat naar beneden kan, aangezien ik net mama ben geworden en even geen baan meer heb hahha (volgens mij krijg je beneden een x bedrag aan inkomen korting en je kunt het aftrekken van de belasting).
    Jessica

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.