Mobiele neus

Net nadat ik het artikel met Vincent Bijlo las (zie deze log) viel mijn oor op een artikel in Psychologie magazine. Dit besteedde aandacht aan anosmie, het niet kunnen ruiken.

Anosmie; voor velen een onbekend woord. Zelfs voor degenen die er aan lijden. Osmie is het Griekse woord voor geur en is het basiswoord voor vele medische definities gerelateerd aan ruiken. Anosmie is een totaal verlies van het reukvermogen.

Reukvermogen

Het reukvermogen is één van onze vijf zintuigen. Het helpt ons bij het bespeuren van mogelijke gevaren, zoals brand, een gaspit die open staat, bedorven voedsel maar het reukvermogen heeft ook een psychologische waarde. De geur van pas gemaaid gras, de geur van onze geliefde, de geur die een bepaalde herinnering oproept kan het leven net dat beetje extra geven. En wat te denken van de geur van onze maaltijd! Bij het nuttigen van een maaltijd worden vier hoofdsmaken (zuur, zout, zoet en bitter) door de smaakpapillen op de tong waargenomen. Het aroma van het voedsel wordt waargenomen door onze neus. Bij een verlies van het reukvermogen gaat de waarneming van het aroma verloren. Veel anosmiepatiënten klagen dan ook over, naast het verlies van het reukvermogen, over een vermindering van het smaakvermogen.
Het stinkt, wat een walm
Maar er is goed nieuws onder de horizon! Ik las:
Een mobiele neus voor gevaar
De telefoon van Secufone beschikt over alle mogelijkheden van een moderne mobiele telefoon. Door integratie met deze mobiele telefoon zal de my-Nose onder andere over de volgende functionaliteiten beschikken: Vastleggen van geuren en gassen Herkennen van geuren en gassen Alarmfunctie; waarschuwen bij bepaalde geuren en gassen of concentraties Automatisch handsfree bellen bij alarm naar ingesteld nummer Locatiebepaling GPS etc.

Er is echter een probleempje: ik kan niet lezen wat op het schermpje staat! Heb het bedrijf dus een mailtje gestuurd. Er is namelijk wel software op de markt die gsm’s laat praten, zoals op mijn pc nu al gebeurt.
Het lijkt me een uitkomst, zo’n mobieltje met neus!

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Kim

6 reacties

  1. Pffff, zonder geur, dat lijkt me ook niets,
    ik heb wel eens zitten denken, geen geluid of geen zicht…
    Maar nog nooit gedacht aan geen geur.
    Soms besef je pas wat voor moois je allemaal hebt als iemand anders je even er op attendeert, ik ga zo een nieuwe
    koffie inschenken, ik geniet nu al van de geur.

    Love As Always
    Di Mario

  2. Laatst zag ik een sprekende oorthermometer bij de V&D in de vitrine. Zoiets kom je niet vaak in een gewone winkel tegen. De prijs was met 40 euro zeker normaal. Zelf weet ik wat sprekende weegschalen en andere dingen die speciaal voor blinden gemaakt zijn kosten. dat liegt er niet om en zal komen door de kleine markt. Het is te hopen dat die neustelefoonmaker deze spraakoptie voor een groter publiek ziet, waardoor je niet in je eentje de ontwikkelingskosten moet betalen.

  3. @Xiwel, je hebt gelijk, de prijzen zijn vaak erg hoog. De afzetmarkt is klein en er is natuurlijk nauwelijks concurrentie.
    De software om een mobieltje te laten praten is ook duur en kan niet op ieder toestel geplaatst worden. Het is mij nog niet bekend hoe dat met die mobiele neus zit, ook niet wat het moet kosten. Ik maak zelf niet van erg veel hulpmiddelen gebruik, alleen als het echt nodig, of heel handig is. Deze mobiel vindt ik met het oog op veiligheid interessant. Daarnaast kan het mijn ‘zelfredzaamheid’ vergroten.

    Van die thermometer wist ik niet dat ie bij V&D verkrijgbaar is. Wel meen ik dat Blokker zo nu en dan, kan ook Kijkshop zijn, pratende klokjes en wekkers heeft.

  4. Op mijn weblog over milieu heb ik ook wel eens iets geschreven over geurwaarneming en stoornissen daarbij. Zo’n telefoon met neus is nieuw. Je zult er een extra zakdoek voor nodig hebben, want in plaats van rinkelen schijnt hij te snotteren… 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.