Magnetiseren

Magnetiseren

Het woord Mesmerise betekent: hypnotiseren, magnetiseren, biologeren, verwondering, verbazing, en Het is afgeleid van de naam van de 18de eeuwse Zwitserse arts Franz Anton Mesmer (1734 – 1815), die theologie, filosofie, rechtswetenschappen, wis- en natuurkunde en medicijnen studeerde.
Hand

Hij was er van overtuigd dat ziek zijn het gevolg was van een verstoring van de energiestroom die in ieder lichaam aanwezig is. Door met de vingers over het lichaam van een persoon te gaan, kon Mesmer de energie corrigeren en zo de harmonie weer herstellen.

De effecten hiervan lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. Wie meetelde, liet zich magnetiseren. Binnen korte tijd werd Mesmer één van de meest geraadpleegde artsen.
Tegelijkertijd riep dit succes bij de ‘reguliere geneeskunde’ kritiek en weerstand op, omdat hij de werking niet voldoende wetenschappelijk kon onderbouwen. Ondanks alle tegenstand verspreidden zijn visie en ervaringen zich en hij vocht zich steeds weer een weg terug in de gevestigde orde.
Opvallend detail is dat Mesmer de zeer respectabele leeftijd van 81 jaar bereikte, terwijl de gemiddelde leeftijd in die tijd rond
de 50 jaar lag.

De filosoof Peter Sloterdijk (in zijn roman ‘De Toverboom’) en de wijsgeer Arthur Schopenhauer hebben zich verdiept in Mesmers zienswijze. Ook de schrijver Goethe beschouwde de gezonde menselijke zintuigen als ‘het grootste en nauwkeurigste natuurkundeapparaat’ dat er maar kan zijn, wat tot uitdrukking wordt gebracht in het citaat:
‘Het magnetisme is een algemeen werkende kracht, elke mens bezit ze, slechts naar gelang van zijn persoonlijkheid iets verschillend en zijn werkingen strekken zich uit over alles en in alle gevallen. Het magnetische krachtveld van de mens strekt zich uit tot alle mensen, tot dieren en planten. Ja, de mens weet niet wat hij is, maar evenmin wat hij bezit en wat hij kan, daarom is hij zo ellendig, zo machteloos en onbeholpen’. I'm so sick!

25 reacties

  1. Hmm, dat is een aantrekkelijke gedachte! Als je de ander de goede kant uit streelt, kun je het magnetisme versterken. Als je de ander daarentegen tegen de haren in streelt, roept dat weerstand op…

  2. Er zijn er 12 hoofd-energiebanen, ook wel meridianen genoemd, die door je lichaam stromen, met 8 kleinere . Deze banen komen allen samen in handen, voeten, ogen en oren.
    Ook chakra’s spelen een rol. Het woord chakra komt uit het Sanskrit en betekent letterlijk “rad, wiel”. Dit is te wijten aan het feit dat deze energie in het samenkomen op die bewuste plaats ronddraait, waarna deze zich weer in diverse banen verdeelt, om vervolgens in de daarop volgende chakra weer samen te komen. Een chakra vertelt zowel over het geestelijke als het lichamelijke van de mens terwijl deze onafscheidelijk in elkaar verweven zijn. Elke chakra bezit een eigen hoofdkleur.
    De zeven hoofdchakra’s zijn via een rechtstreekse baan met elkaar verbonden, waarlangs spiraalsgewijs de zogenaamde kundalini-energie in ronddraait. De draaiing gaat gelijktijdig, zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven. Terwijl deze opgaande en neergaande energiespiralen elkaar passeren, vindt er ook nog een polariteit, of wel een wisselwerking van de energieën onderling, plaats.

  3. Magnetiseren is het schoonmaken en gladstrijken van de aura. Daarnaast worden de chakra’s opgedraaid, wat de energie verhoogt. De chakra’s staan in verbinding met de meridianen, die weer in verbinding staan met ons fysieke lichaam.
    De behandelaar kan magnetiseren door handoplegging, door de handen boven het lichaam te houden, of er kunnen strijkende bewegingen langs het lichaam worden gemaakt. De negatieve energie van de cliënt hecht zich aan de handen van de genezer, waarna deze de handen dan weer afslaat naast het lichaam.

  4. Wow, dat is een mooie toelichting!
    Maar, Kim, tegenwoordig heeft men het ook wel over 13 chakra’s. Naar verluidt heeft dat te maken met het aquerius-tijdperk.

  5. Mooie beschrijving is dit.
    Zelf ben ik iemand van voelen…heb niet zo zeer de behoefte om te weten hoe het allemaal werkt.
    Maar dát het werkt, weet ik wel.

  6. Leendert, ik heb dat even opgezocht over die 13 chakra’s en vond onderstaande:
    We hebben de ontwikkelingsmogelijkheid om ons met onze Goddelijke Kern te verbinden gekregen omdat we op 17 maart 1995 als mensheid 13-voudig zijn geworden in plaats van 7-voudig. We hebben nu dan ook 13 in plaats van 7 chakra’s en 13 i.p.v. 7 dimensies (energielichamen) om ons heen, die elk op een hoger trillingsniveau werkzaam zijn.

  7. Van 7 naar 13 chakra’s op 1 dag dat vind ik erg bijzonder.
    Vooralsnog sluit het ook niet zo aan bij hoe ik de werkelijkheid beleef.
    Nee, ik gaf al dat voorbeeld van strelen waarmee gemagnetiseerd danwel gedemagnetiseerd kan worden op praktisch niveau. Verder weet ik dat er gediscussieerd wordt over energiestromen op chakraniveau, maar ik doorgrond dat nog onvoldoende om het echt te herkennen…

  8. Leendert zeg het dan toch .En ja waar bemoei ik mij mee.Ik kan niet nalaten mijn mond te houden als ik voel wanneer er iets niet okay voelt.Het spijt me KIM.

  9. @Leendert nou ja ik zie dat je iets anders zegt dan wat je in werkelijkheid vindt.
    En dit gebeurd met een vleugje….???????
    wat is het goede woord??
    Ik wens je alle goeds enscho.

  10. Ik durf ook niet altijd even goed,angst voor uitstoting weet je wel.
    Duidelijkheid is niet altijd gewenst,maar je reaktie bij mij vind ik mooi.
    En vertrouwen is een moeilijk thema,zonet bij Ebay een radio CD player gekocht.
    De verkoper zegt hij is in een zeer goede staat maar na het instaleren vallen de kanalen steeds weg.Vertrouwen is een moeilijk thema onder ons mensen,zeker als we geld nodig hebben.enscho.

  11. Tja, misschien vertrouwen met een nuchtere waakzaamheid? Vertrouwen is ook zo’n breed begrip. Vertrouwen in anderen, in de mensheid, jezelf, de politiek, noem maar op. Daarin zit vooral het verschil tussen vertrouwen in je eigen ik, je eigen kunnen, en het vertrouwen in de ander, in de ruime zin des woords.

  12. Enscho, mensen kunnen verschillend reageren, zoals je weet. Sommige mensen verwachten van mij dat ik leiding geef aan situaties, bijvoorbeeld dat ik initiatieven neem in gesprekken, terwijl ik geneigd ben eerst eens even de kat uit de boom te kijken. Nou ja, figuurlijk dan, want anders kunnen ze erg lang moeten wachten…
    Vertrouwen heeft te maken met gewenning. Een baby kan moeten huilen om een klap, terwijl wij de klap veelal kunnen herkennen, ermee vertrouwd zijn. Maar we kunnen ook onzeker gemaakt worden, want anderen kunnen zo overtuigd van iets klinken, dat je het voor waar aanneemt en als het ware blind op die anderen gaat vertrouwen.
    Maar ja, die anderen kunnen je ook beduvelen en dan weet je, als je veel op die anderen vertrouwde, niet meer hoe je het hebt. Wat zijn dan je eigen grenzen? Wat kun je zelf en voor wat heb je anderen nodig?
    Kim gaf in het vorenstaande een link naar een spirituele tekst over het Aquarius-tijdperk en uit die tekst leid ik af dat we in een tijdperk gaan komen waarin nog meer individualisme zal zijn dan nu het geval is. Nu zitten we in het tijdperk van de Vissen en visschen verblijven graag in scholen, zijn groepswezens. Nou ja, of die astrologische kijk op het leven waar is, weet ik niet, maar ik vind het vooralsnog wel tamelijk aannemelijk. Wellicht dat er ook lieden zijn die het erg occult vinden. Ook best. Ik onderzoek en vind, onderzoek opnieuw en vind weer wat anders. Ik ben daarbij als een vlinder. Ik verken mijn omgeving en ik deel bijzonderheden graag met anderen. Ik transformeer ook graag, waarbij ik niet zelden heel abstract mij presenteer, want anders word ik gevangen in een glazen potje door een of andere bioloog en kan ik mijn energie niet meer kwijt…

  13. Leendert, je kunt het mooi vertellen maar door jouw soms abstracte, of ambtelijke taalgebruik moet ik wel even héél goed lezen; wat schrijft ie nou?
    Bedoel jij zo iets als eclectisch?
    Het is, vind ik, goed om open te staan voor allerlei zaken, mee te nemen wat voor jou waarde heeft, laten gaan waar je niks mee kunt.

  14. Inderdaad bedoel ik eclectisch.
    Tja, wellicht dat het komt door mijn cocon dat ik soms wat ingewikkeld zit te schrijven, maar ja, van fast food worde men dik en wat ik presenteer is voor de fijnproevers…

  15. Leendert abstract zegt iets over veiligheid
    lijkt mij en voor de ander kan dat onduidelijk of niet vertrouwensvol voelen.
    Uit het boeddisme ken ik het gezegde om de mens tegemoet te treden met een bloedend hart.
    Vertrouwen geven schenkt vertrouwen maar oh zo moeilijk.En zeker kunnen we onzeker gemaakt worden door diegenen die met grote overtuiging de wereld mysteries verkondigen,ik trap daar vaak nog in.
    Ik lees je reaktie nog eens rustig door de broodjes staan op tafel.
    Gegroet jullie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.