Kopje koffie

Koffie

Koffie heeft zo’n vaste plaats in ons dagelijks leven, dat het bijna niet is voor te stellen dat het vroeger anders was. Koffie werd in de 17de eeuw vanuit Arabië via Turkije in Europa geïntroduceerd. In Arabië was koffie drinken aan het eind van de 15de eeuw een dagelijks ritueel dat deel uitmaakte van de samenleving. Arabieren worden dan ook beschouwd als de eerste koffiedrinkers. Net zoals de Chinesen de thee als eigen artikel zagen werd koffie door de Arabieren beschouwd als hun exclusieve product. Koffiebonen zijn de zaden van de koffieplant; als ze uit de bes zijn gehaald, zijn ze onvruchtbaar – alleen in deze vorm mogen de zaden geëxporteerd worden. Koffie

Een heel belangrijk personage in de geschiedenis van koffie was de burgemeester van Amsterdam, Nicolaas Witsen. Hij was de man achter de eerste Europese koffieplantage in Java.
De manier van schrijven en de klank van de woorden die voor koffie worden gebruikt, zouden zijn terug te voeren op het Arabische ‘qahwa’ (uitgesproken kawé). Dat betekent zoveel als ‘het opwindende’. Koffie, café, Kaffee, coffee: in vrijwel elke taal bestaat er een woord voor. De Turken namen die gewoonte van de Arabieren al snel over.

In Turkije houdt men van zoet. Dat is ook te merken aan de manier waarop koffie wordt gedronken. Drie klontjes suiker voor een minikopje is niet ongebruikelijk! Van oudsher zet men in Turkije koffie van zeer fijn gemalen bonen en water. Dat werd (en wordt) in een kannetje met een lange steel gedaan (meestal gemaakt van koper, messing, soms geëmailleerd). Op een laag vuur, voorzichtig roerend wordt het aan de kook gebracht. Net voor de drank dreigt over te koken, haalt men het kannetje van het vuur. Vervolgens laat men het drie minuten rusten en wordt dit procédé nog drie keer herhaald. Nadat de koffie is ingeschonken laat men het nog even rusten om het koffiedik te laten bezinken.

Handel

Ontdekkingsreizigers komen aan het eind van de 15de en 16de eeuw in het Midden-Oosten terecht en bezoeken daar de koffiehuizen. Er doen diverse legendes de ronde. Want er wordt een drank geserveerd die in staat is om vermoeidheid en slaperigheid te verdrijven en die ook nog lekker van smaak is. Dat intrigeert de Europeanen. Handelaren zien daar wel iets in en laten voor de eerste keer in 1615 een schip met koffie uit Turkije naar Europa varen. Kopje koffie

In Venetië wordt omstreeks 1645 het eerste Europese koffiehuis geopend. Daarna gaat het snel: Oxford, Londen, Den Haag, Marseille en andere wereldsteden volgen. In Parijs zijn er in 1690 al 250 koffiehuizen. In de eeuwen daarna verovert koffie z’n vaste plek binnen onze culturen. We kunnen niet meer zonder, want voor de meesten van ons geldt dat we bijna 4 kopjes per dag drinken.

7 reacties

  1. ‘k drink kopi tubruk, di. Indonesische koffie, in de tijd van m’n ouders veelal zelf gesorteerd, gebrand en gezet.
    Het is een soort prut dat je in je kopje overgiet met komend water… die prut die dan overblijft is het bekende koffieprut waaruit men profeteerde 😉
    groet Roy

  2. Voodoolady, waarom zou je niet zonder kunnen? Weet je, ik zie het zelf vaak als de associatie die je erbij hebt. Zo van; koffie, gezellig, lekker ff een bakkie doen! Terwijl er in ‘dat bakkie’ net zo goed thee kan zitten! Of niet?? Ik geloof trouwens dat koffie met cafeïne niet teveel gedronken mag worden. Tsja, te is nooit goed… maar ja, wat is dan teveel, ik weet het ook niet hoor.

  3. Nog wat info van het www geplukt;
    Koffie blijft een geliefde drank om te onderzoeken. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats omdat zoveel mensen elke dag hun kopje koffie niet kunnen missen. In de natuurgeneeskunde wordt koffie altijd afgeraden. Het zou verzuren. Maar officiële wetenschappelijke onderzoeken die in de loop van de jaren zijn gedaan, konden eigenlijk nooit de schadelijkheid ervan aantonen. In de jaren tachtig is veel koffie drinken wel geassocieerd met kanker aan de pancreas. Nooit is dit verband door ander onderzoek bevestigd. Wel is al langer bekend dat koffie bij vrouwen een negatief effect heeft op de botten. Koffiedrinken vanaf de puberteit vergroot aanzienlijk de kans op botontkalking op latere leeftijd. Koffie zou het cholesterol verhogen. Echter, dat is alleen het geval met gekookte koffie, dat in Nederland nauwelijks wordt gedronken. Toch verscheen onlangs een Noorse studie waaruit wel een verband bleek met hart- en vaatziekten. Namelijk een belangrijke risicofactor, het homocysteïne in het bloed, werd erdoor verhoogd (thee had dit effect trouwens weer niet).
    Voor de koffieleuten bleek uit onderzoek in 2000 goed nieuws: er is een kleinere kans op Parkinson wanneer dagelijks drie koppen koffie of andere cafeïnerijke dranken gedronken worden. Dat geldt vooral voor mannen (60% kleinere kans op deze ziekte).
    ***
    Koffie is en blijft de favoriete drank van de meeste mensen. Koffie werkt verslavend, en veel mensen drinken het om wakker en alert te blijven of zelfs om te vermageren. Onlangs raakte bekend dat u een verhoogd risico loopt op reumatoïde artritis als u veel koffie drinkt.
    —-
    Eén kopje
    Voor Het verhoogt uw alertheid en korte termijngeheugen. Het verbetert zelfs uw humeur. De cafeïne in een kopje stimuleert het centraal zenuwstelsel omdat het tegelijkertijd de bloedsuiker vermindert en het verlangen van de hersenen naar suiker verhoogt. Het resultaat hiervan is een tijdelijke opstoot.
    Uit een onderzoek, waarbij aan 600 mensen naar hun dagelijkse ontbijtgewoonten werd gevraagd, bleek dat degenen die ’s ochtends een kopje gewone koffie dronken beter presteerden en beter gehumeurd waren dan degenen die cafeïnevrije koffie of helemaal niets dronken.
    Tegen;
    Een kopje koffie binnen één uur voor bedtijd kan slapeloosheid veroorzaken, dus u vermijdt het best als u normaal al problemen hebt met inslapen.
    Het drinken van koffie bij de maaltijd vermindert de opname van ijzer en calcium uit uw voeding, en vooral vrouwen die neiging hebben tot bloedarmoede of osteoporose zouden dit moeten vermijden.
    Cafeïne heeft een diuretisch effect. Drink daarom liever geen koffie voor u gaat sporten om ongewenst urineverlies te vermijden.

    Twee kopjes
    Voor;
    Uit onderzoek blijkt dat marathonlopers die twee uur vooraleer ze aan hun wedstrijd begonnen twee kopjes koffie dronken, beter presteerden.

    Hoewel koffie in de jaren ’80 nog werd geassocieerd met een verhoogd risico op een miskraam, bleek uit een studie in ’99 dat dagelijks twee kopjes koffie voor zwangere vrouwen geen enkel negatief effect had.
    Tegen
    De Britse dokter David Kerr onderzocht de effecten van koffie op de mentale alertheid, en hij stelt enkele van de positieve bevindingen in vraag. “Binnen het half uur na het drinken van één of twee kopjes koffie wordt de bloedstroom naar de hersenen met 10 tot 20 procent verminderd”, zegt hij. “Als dit gecombineerd wordt met een lage suikerspiegel, hetzij bij diabetici, hetzij bij mensen die lange tijd niet hebben gegeten, kan dit leiden tot hartkloppingen, angstaanvallen en een verstoord zicht”.

    Drie kopjes
    Voor;
    Een studie die vorig jaar werd gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association stelt dat mannen die twee tot drie kopjes koffie per dag drinken hun risico om galstenen te krijgen met 40 % verminderen.
    Enkel koffie met cafeïne heeft als effect dat het samentrekkingen van de galblaas stimuleert en cholesterol in de gal verlaagt.
    Drie kopjes per dag kan de effecten van aspirine vergroten.
    Tegen;
    Wie regelmatig twee tot drie kopjes koffie per dag drinkt, kan ontwenningsverschijnselen vertonen bij het plots stoppen met koffie drinken. ‘Cafeïnisme’, zoals de aandoening soms wordt genoemd, uit zich onder de vorm van hoofdpijn, migraine en/of misselijkheid.
    ***
    Bij gezonde mensen, met een regelmatige koffieconsumptie, heeft koffie een beperkte tot geen invloed op de bloeddruk.
    Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat koffie beschermende effecten heeft op de ontwikkeling van lever- en galaandoeningen. Ook de gunstige effecten van koffie ten aanzien het verlagen van het risico op kanker aan de dikke darm, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson zijn in tal van onderzoeken aangetoond.
    Koffie werkt niet neutraliserend op alcohol; het kan in beperkte mate de kater verlichten. Nicotinegebruikers kennen na verloop van tijd (na enkele weken) een snellere afbraak van cafeïne: de werking van cafeïne wordt door nicotine met de helft teruggebracht.
    Koffie bevat anti-oxidanten, mineralen (kalium, magnesium, mangaan) en vitamine B3 (niacine). Koffie bevat geen calorieën. Bovendien draagt koffie bij aan de dagelijkse vochtbehoefte. Dit alles maakt dat koffie prima past in een verantwoord voedingspatroon.
    Het diuretisch effect van koffie is verwaarloosbaar klein bij een normale cafeïneconsumptie door mensen zonder specifieke problemen aan nieren en/of blaas. Als er al sprake is van een diuretisch effect, dan blijkt dit betrekking te hebben op de frequentie, terwijl uiteindelijk het totale urinevolume gelijk blijft.
    Er kan geen verband worden gelegd tussen een gemiddeld koffiedrinkgedrag en het ontstaan van kanker. Een verhoogde aandrang tot urineren, een van de symptomen van een slecht functionerende prostaat, kan niet worden toegeschreven aan koffie. Koffie heeft ook geen vochtafdrijvend vermogen.
    Koffie stelt de slaapbehoefte uit. Het stimulerende effect van cafeïne zal de inslaaptijd iets kunnen verlengen. De kwaliteit van de nachtrust als geheel wordt echter niet negatief beïnvloed. Mensen die moeite hebben om in slaap te komen, kan worden geadviseerd cafeïnevrije koffie te gebruiken in de avond.

  4. Tja het is wel een soort verslaving waarschijnlijk, net zoals roken, dat zit ook tussen je oren. Maar na deze aanvulling weer gelezen te hebben, ga ik het misschien eens afwisselen met af en toe een kopje thee!

  5. koffie is lekker, ook thee, een sigaretje er bij. kunnen we niet zonder ja toch. maar welk excuse moeten we dan noemen om gewoon even lekker bij elkaar te zitten. ik denk dat we zonder dit niet even de tijd nemen om even te gaan zitten. even relaxen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.