Klimaatverandering

Klimaatverandering

Nederlandse gemeenten zijn onvoldoende voorbereid op de klimaatverandering. Dat is één van de conclusies uit de Lokale Duurzaamheidsmeter 2005.
In de regen met paraplu
Hoosbuien, rivieren die buiten hun oevers treden, straten die blank staan. In Nederland komt wateroverlast door de klimaatverandering steeds vaker voor.

Overheid, gemeenten en onderzoeksinstellingen delen de zorg hierover. Toch vertaalt slechts eenderde van de Nederlandse gemeenten dit in het gemeentelijke waterbeheer. Vier van de vijf gemeenten weet niet hoeveel kooldioxide het gemeentelijke gebied produceert. Driekwart heeft geen meetbare doelen gesteld voor energiebesparing op de openbare gebouwen in de eigen gemeente.
Slechts vier van de tien gemeenten werkt met andere partijen, als bedrijven en maatschappelijke organisaties, samen aan een effectief klimaatbeleid.
Bij driekwart van de gemeenten is geen sprake van communicatie met de bevolking over klimaat-en waterbeleid.

Positief puntje

Positief is dat een ruime helft van de gemeenten klimaat als structurele begrotingspost heeft opgenomen en de meerderheid een energiecoördinator in dienst heeft.
Hangtaan buspaal in de storm Dit blijkt uit de resultaten van de Lokale Duurzaamheidsmeter 2005. Deze bestaat sinds 1999 en wordt samengesteld en uitgevoerd door COS Nederland, de vereniging van centra voor internationale samenwerking. De meter licht het duurzaamheidsbeleid van Nederlandse gemeenten door. Dit jaar is de meting gebaseerd op de gegevens van 431 van de in totaal 467 gemeenten.

Maar liefst negen van de tien gemeenten scoren een onvoldoende als het gaat om het brede vlak van duurzame ontwikkeling. Dan gaat het niet alleen over lokaal klimaat-en waterbeleid, maar ook over sociaal beleid, duurzaam inkopen, het beheer van groene ruimten en internationale samenwerking. Winnaar Tilburg voert de lijst aan met rapportcijfer 9,1, gevolgd door Delft (8,7) en Alkmaar (8,1). Noord-Brabant blijkt de meest duurzame provincie.

Meer lezen over meten van duurzaamheid

4 reacties

  1. Het verdrag van Kyoto is al heel moeizaam tot stand gekomen, en eigenlijk maar een pleister op de wonde. Een wereld wijde verandering in omgaan met het milieu is noodzakelijk.
    Ik denk dus dat inspanningen in nederland heel erg goed zijn (denk aan het ongeval in New orleans, dat kan in Nederland ook gebeuren), maar dat er vooral wereldwijd gevochten zal moeten worden om klimaat verandering tegen te gaan, en de noodzakelijke maatregelen te nemen om de wereld en haar bevolking te bescheremen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.