Handen af van de WAO

Handen af van…

Balkenende wil de WAO vrijwel op slot doen voor nieuwe arbeidsongeschikten
Wij eisen: HANDEN AF VAN DE WAO
Stop de asociale plannen van het kabinet Balkenende
Een bak ellende dreigt uitgestort te worden over de arbeidsongeschikten in Nederland.

Ingrijpen in de WAO

Volgens Balkenende II moet er hard worden ingegrepen in de WAO. Als de regering haar zin krijgt, is een WAO-uitkering in de toekomst alleen nog weggelegd voor mensen die volledig én duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Hierop past maar één antwoord: massaal en vastberaden verzet.

WAO-feiten

De regering schermt graag met het beeld van 1 miljoen WAO’ers. Dat klopt niet. Bij dat aantal zitten ook de 135.000 jonggehandicapten die op een sociale werkplaats werken of vanaf hun geboorte in een instelling zitten. Verder zijn er ruim 56.000 mensen met een WAZ-uitkering, een minimum-uitkering voor arbeidsongeschikte zelfstandigen. En van de krap 800.000 mensen die dan overblijven, heeft ongeveer een-derde, ofwel 270.000 mensen, gewoon een baan.

De instroom in de WAO loopt al enige tijd flink terug, terwijl de uitstroomcijfers stijgen.
Daarom pleiten deskundigen, zoals Annette Dümig, een van de bazen van het WAO-uitvoeringsorgaan UWV, en Philip de Jong, directeur van het onderzoeksbureau dat adviseerde over het nieuwe WAO-stelsel, ervoor nu niet in te grijpen in de WAO. En zij zijn niet de enigen. Barend Barentsen, die onlangs is gepromoveerd op de WAO, zegt precies hetzelfde. Toch wil het kabinet de plannen doordrukken, tegen beter weten in.

De WAO volgens Balkenende

Een WAO-uitkering moet volgens het kabinet Balkenende voorbehouden worden aan mensen die volledig én duurzaam arbeidsongeschikt zijn. De WAO-keuringsarts moet – met een kristallen bol? – voorspellen dat de volledig arbeidsongeschikte die voor hem zit over vijf jaar nog steeds te ziek zal zijn om te werken. Anders wordt er géén WAO-uitkering toegekend. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten, bijvoorbeeld mensen met reuma, kanker, of een progressieve spierziekte, moeten gewoon gaan werken. Is dat werk er niet, dan gaan ze via een uitgeklede WW snel naar de bijstand. Hetzelfde geldt voor volledig arbeidsongeschikten die misschien over vijf jaar weer beter zijn, zoals mensen die zwaar overspannen zijn, RSI hebben of lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom ME/CVS.
De regering gedraagt zich als een verzekeringsmaatschappij die eenzijdig de polis verandert op het moment dat je huis brandt.

Nog veel meer ellende

Niet alleen de WAO gaat voor de bijl: ook het ziekenfonds, de WW en de bijstand moeten eraan geloven. Voor (ex)WAO-ers, die meer dan gemiddeld te maken hebben met zorgvoorzieningen en sociale voorzieningen, is de ramp dus compleet. Ze worden uit de uitkering gegooid, moeten fors meer ziekenfondspremie betalen voor een uitgekleed pakket, krijgen te maken met een verminderd recht op WW, lagere bijstand en kortingen op de huursubsidie…

Handen af van de WAO!

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Archief

6 reacties

  1. Jézus!! Ik ben van de generatie die al 20 jaar betaalt aan al die sociale voorzieningen. Als ik ooit iets nodig heb kan ik een kartonnen doos krijgen denk ik, en een slaapplek achter het station!!

  2. Ja de plannen zijn eenbak ellende.
    Maar wat kunnen we eraan doen, ik heb niet op deze regering gestemd maar dat geeft ook geen garantie.

    De vorige kabinetten met de pvda hebben toen al de eerste verslechteringen gebracht. De socialist Wim Kok zat in het kabinet toen het wao gat onstond, op dat moment werden al twee soorten wao ers gemaakt de een die 80 procent kregen en de ander die 70 procent kregen.

    en dan te bedenken dat Kok ooit in den haag op het Malieveld riep dat als ze aan de wao komen het een hete herfst zou worden.

    Met andere woorden Kok is begonnen en Balkenende maakt het karwei af.
    John

  3. Misschien is Wim Kok nooit socialist geweest. Na WO2 is de Partij van de Arbeid opgericht en die partij beoogde een doorbraakpartij te zijn. Met die doorbraak werd bedoeld dat niet meer teruggevallen zou worden op de beginselen die in de Sociaal Democratische Arbeiders Partij golden, maar dat ook het liberalisme onderschreven zou worden e.d. Weliswaar is er vervolgens toch weer een verzuiling ontstaan waarbij de sociaal-democraten zich duidelijker manifesteerden en de liberalen zich aansloten bij een nieuwe partij: de VVD. Zeker door Joop den Uyl kwam het tot sterke polarisering in de jaren ’70. Daarna kwam het liberalisme weer naar voren in de Partij van de Arbeid. In de tijd van Wim Kok werden de symbolen die verwezen naar het socialisme opgeheven. De Internationale (een socialistisch strijdlied) maakte plaats voor wat spottend De multinationale werd genoemd. De WVG- en de WAO-plannen ontstonden en maakten duidelijk dat binnen de Partij van de Arbeid meer voor een neoliberale koers gekozen werd. Onlangs is het beginselprogram van de Partij van de Arbeid ook bijgesteld.

    De socialisten vindt je vandaag de dag bij GroenLinks en de Socialische Partij. Overigens vind ik dat het belangrijker is om te weten of iemand persoonlijk bepaalde sociale beginselen heeft dan of hij lid is van een bepaalde partij, want binnen partijen kom je mensen met onderling uiteenlopende standpunten tegen. Zo had Dijkstal van de VVD best sociale opvattingen, terwijl dat bij Bolkensteijn niet opviel…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.