God en meditatie

God neemt pijn weg

Gelezen in De optimist, voorheen Ode.

God kan helpen om u beter te ontspannen en om beter pijn te verdragen. Dit bleek uit een studie onder studenten die werden ingedeeld in drie groepen:

één groep concentreerde zich 2 weken lang tijdens de dagelijkse meditatie 20 minuten op zinnen als ‘God is liefde’ of ‘God is vrede’,
een tweede groep op zinnen als ‘Ik ben gelukkig’
en een derde groep werd verteld gewoon te ontspannen.

Onderzoekers testten de stemming van de deelnemers en pijntolerantie door te meten hoe lang ze in staat waren om handen onder te dompelen in water met een temperatuur van 2 graden Celsius.

De uitkomst

de groep die zich op God concentreerde, had een grotere afname van spanning dan de twee andere groepen en was beter in staat om pijn te verdragen: gemiddeld 92 seconden tegen 49 seconden voor de derde groep.
Meisje doet aan meditatie

Onderzoeksleider Amy Wachholtz zei dat spirituele meditatie mogelijk een unieke eigenschap bezit, maar welke wist ze niet.

Iets dergelijks ontdekte Yakir Kaufman, directeur neurologie toen hij gelovige Alzheimerpatiënten beter zag opknappen dan niet-gelovige. De mensen die een trage achteruitgang hadden, waren ook degenen die meer bidden en vaker een bezoek brachten aan religieuze bijeenkomsten (kerk, synagoge, moskee).
Volgens skeptici het placebo-effect, maar deze onderzoeksresultaten sluiten aan bij een ontwikkeling die de Harvard Mental Health Letter omschrijft als een ‘nieuw stadium in de historische evolutie van psychotherapie’.

De nieuwsbrief van de medische faculteit van Harvard bericht dat gedragstherapeuten steeds vaker meditatie aanraden om bepaalde stoornissen te verhelpen.

8 reacties

  1. Dat kunnen we toch geen serieuze wetenschap noemen. Het zegt in ieder geval meer over de mens dan over God. Het lijkt een soort neurolinguïstisch programmeren. Jezelf iets wijsmaken zal ik maar zeggen.

  2. Dat is nu juist het punt. Het zegt niks over God, daar werd sowieso niet over gesproken in het onderzoek.
    Maar ik vraag me af of het werkelijk zo werkt. Kijk, als je niet gelovig bent dan werken die overtuigingen toch door? Uit het onderzoek blijkt dat het werkt, maar ik vraag het me af. Ik bedoel, ik kan wel 100 keer denken dat God liefde is, dat God kracht is, maar als ik niet in God geloof, dan heeft die overtuiging, dat ie niet bestaat, toch het hoogste woord?
    Ik kan me wel voorstellen dat mensen er baat bij hebben, er steun aan hebben als zij daadwerkelijk geloven in God. Gedachten zijn krachten. Maar zomaar willekeurig iets denken, jezelf een gedachte opdringen terwijl die niet in overeenstemming is met je eigen visie, daar geloof ik niet in.

  3. Ja maar dat is dan een godsbeeld door de mens geschapen. Dat is natuurlijk altijd zo. Maar bij geloven stel ik mij voor dat er het werk van God bij komt kijken. Maar ik denk dat mensen zichzelf veel wijs kunnen maken. Maar dat vind ik niet hetzelfde als spiritualiteit.

  4. Spiritualiteit is niet hetzelfde als jezelf iets wijsmaken, maar ik vraag me af wat jij bedoelt met spiritualiteit. En wat bedoel je met dat het werk van God of zo iets erbij komt kijken? Bedoel je dat m.b.t. de genezing van mensen, tot het langer in staat zijn om handen in koud water te houden? Ik geloof dat ik je niet kan volgen.

  5. Ik denk ook niet dat je het zo moet interpreteren. Ik denk dat het erom gaat dat als je je concentreert op je gedachten, dat dat, als die positief zijn, positieve gevolgen zal hebben. Misschien kun je het woord God dus ook vervangen door iets anders, zolang het je maar een goed gevoel geeft. En dat is wat ik bedoelde met mijn bedenkingen bij de situatie waarin een persoon niet gelovig is, en toch moet denken aan de kracht van God. Uiteindelijk ben je het zelf die het doet, niet God.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.