Filosofie, elk jaar een maand vol gefilosofeer

Gefilosofeer over filosofie

Filosofie is een ander woord voor wijsbegeerte. Ik begeer de wijsheid. Hij bezit de wijsheid niet. Men heeft de wijsheid niet in pacht. Socrates zei dat hij weet dat hij niet weet. Wijsheid is toegeven dat je heel veel niet weet. Kennis is vaak maar een mening. Filosoferen is het onderzoeken en doordenken van fundamentele problemen.
Het uitleggen en beantwoorden van een vraag is al filosofisch bezig zijn. Vanzelfsprekendheden worden door filosofen aan de kaak gesteld. Vraagteken in hoofd

In het oude Griekenland ontstond de houding en de filosofie. Met behulp van mythen werden bepaalde zaken verklaard. Het begint wanneer men met het verstand probeert de wereld te verklaren. En niet met mythen.

April is de Maand van de Filosofie

Nadenker, over filosofie!
Thema 2005: Overvloed en onbehagen
Kijk op de site van de www.maandvandefilosofie.nl voor meer gefilosofeer.
Stichting Maand van de Filosofie organiseert elk jaar in april deze maand. Elk jaar wordt een nieuw thema gekozen, verschijnt er een essay. Ook wordt de Socratesbeker uitgereikt aan het beste filosofie boek van het voorafgaande jaar.
Maar naast het organiseren en coördineren van de Maand is de Stichting ook een fonds voor nieuwe (publieks)filosofische initiatieven. De initiatiefgroep van de stichting komt ongeveer drie keer per jaar bij elkaar. Men wisselt dan ideeën uit over nieuwe filosofische plannen in Nederland en Vlaanderen.

8 reacties

  1. Ook filosofie is mijn ding, graag wil ik er nog wat mee. Combinatie van filosofie,spiritualiteit,
    mystiek en maatschappij. Er moet iets anders maar HOE. Ideeën??
    Is een link naar je okay??
    enscho

  2. Je zegt: er moet iets anders, maar hoe? Daar heb ik geen pasklaar antwoord op, temeer omdat ik niet weet wat je precies bedoelt… Misschien kun je dat toelichten? Ja, een link is oké hoor!

  3. Voor mensen begint verdieping of vragen stellen over de zin van het leven vaak na tegenslagen. In den beginne als alles nog zo vanzelf loopt is er nauwlijks vraag.
    Tegenslagen zijn verbonden met pijn en vinden in het nu zelfs vaak verbinding met oude onopgeloste pijn.
    Deze pijn vindt vaak zijn begin in de beleving van een te kort aan liefde waardoor minderwaardigheid en laag zelfvertrouwen is ontstaan. Dit weten doet mij vragen stellen bij de huidige wereld situatie en zien dat er veel niet okay is. LIEFDES TEKORT.
    Hoe te veranderen????

  4. Oké, ik ga proberen te reageren, want het is een moeilijke vraag die je daar stelt. Op de eerste plaats kan ik zeggen dat ik me wel kan vinden in jouw uitspraken. Inderdaad vormt tegenslag vaak de aanleiding om stil te staan bij de zin van het leven, de zin van de problemen, hoe ermee om te gaan. Niet iedereen zal dit doen, niet iedereen is in staat te leren van ervaringen, erdoor te groeien, of zelfs voordeel te halen uit wat ooit tegenslag was. Er staat mensen soms veel in de weg om problemen te overwinnen, gevoelens te overwinnen. Denk aan angst. Angst kan verlammend werken en houdt liefde tegen. Als je uit angst handelt, als angst je drijfveer is kan er geen liefde zijn. Maar hoe te veranderen? Daar kan ik helaas geen pasklaar antwoord op geven. Of het zou een antwoord worden waarvoor hier te weinig ruimte is!

  5. Kim hallo het gaat alles over liefde tekort en
    het loslaten hiervan de pijn.
    Het loslaten van de pijn schept mededogen naar mijn wereld.
    Ook de wereld zit volgens mij vol met niet losgelaten pijn, want ook vooral daar wordt
    gevraagd sterk stabiel enz te zijn, en wordt
    kwetsbaarheid niet op prijs gesteld.
    De maskerade van de wereld.
    Ik groet je en dank je voor je antwoord en tot logs.
    Enscho

  6. Is het echt onduidelijk, ik hoor het wel meer.
    Ik had net een reaktie op je gegeven maar hij verdween bij de pagina verversing.
    Kom er nog een keer op terug, inspiratie is even weg. doei

  7. Oké, er wordt verwacht dat je sterk en stabiel bent, je niet kwetsbaar toont. Maar waarom? Misschien omdat die mensen niet geconfronteerd willen worden met jouw pijn, en mogelijk daardoor indirect met hun eigen pijn. Dus, conclusie: allemaal angst.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.