Contaminatie: dat kost duur!

Contaminatie

Dat kost duur is misschien wel de meest gehoorde contaminatie.
Wat is dat ook alweer?
contaminatie de (v.)
1. (taalkunde) het dooreenhalen van betekenisverwante woorden of uitdrukkingen, waardoor een verkeerd nieuw woord of een verkeerde nieuwe uitdrukking ontstaat; bijvoorbeeld: ‘dat kost duur’ is ontstaan door contaminatie van: ‘dat is duur’ en ‘dat kost veel’
1a (metonymisch) een zodoende gevormde uitdrukking of een zodoende gevormd woord; bijvoorbeeld: ‘opnoteren’ is een contaminatie van ‘opschrijven’ en ‘noteren’

Bron: Grote Van Dale, 13e uitgave, 1999.

Op deze site vind je alles over de stijlfouten en je kunt ze ook zelf toevoegen.

Volgens het Genootschap Onze Taal:

Stijlfouten zijn fouten tegen de goede stijl. Vaak gaat het om verhaspelde uitdrukkingen, een verkeerde woordkeuze of zinnen die ontsporen. In sommige gevallen gebruiken auteurs dergelijke afwijkingen met opzet; dan worden het stijlfiguren genoemd en wordt er (meestal) geen bezwaar tegen gemaakt.

Enkele bekende stijlfouten:

Een contaminatie is een verhaspeling van twee begrippen. Voorbeelden van constructies zijn:
als muzikant zijnde, dit moet zijn: als muzikant of muzikant zijnde
‘Die koffer weegt zwaar’ moet zijn is zwaar of weegt veel
en ‘Dat kost duur’ wat moet zijn kost veel of is duur.

Soms raken contaminaties zo ingeburgerd dat ze niet meer als fout worden gezien; ‘Dat klopt als een bus’ is daar een voorbeeld van. Een ander voorbeeld is overnieuw, dat in het officiële Groene Boekje (2005) staat. Je zou zeggen: je moet iets opnieuw doen of over doen. Maar de ‘regels’ veranderen en er is meer toegestaan.
Duim omhoog

3 reacties

  1. Ik gebruik ze ook vaak per opzet. 🙂
    In de Bommelboeken maakt Bommel er veel misbruik van om intelligenter over te komen. In die hoorspelserie doen ze dat ook en kan ik er vreselijk om lachen.

    Zelf heb ik een tijd aangehikt tegen het woord ‘opstarten’. Dat is dus wel een normaal en goed woord, dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld een nieuwe fabriek aan de gang te krijgen. Volgens mij komt het van het Engelse ‘Start-Up’. Ik vind het altijd nog mal klinken, maar heb het vaak moeten gebruiken om te woden begrepen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.