Blikverruimend, kijkapparaat voor slechtziende mensen

Blikverruimend

Onderstaand artikel (met hyperlink) biedt me volgens mij nog geen blik op de wereld. Maar wel interessant om te volgen!Dus in zekere zin, gezien de inhoud, blikverruimend.

De blinde dichteres Elizabeth Goldring heeft een apparaat ontwikkeld waarmee mensen met een zeer beperkt zicht in staat worden gesteld om toch bepaalde beelden te zien. Het kijkapparaat moet worden aangesloten op een computer. Daarna projecteren lichtgevende dioden de beelden direct op het netvlies van de slechtziende. Voorwaarde is wel dat men nog over enkele levende netvliescellen beschikt en niet totaal blind is. Maar dus toch nog over enig zicht beschikt.

Rond draaiende oogjes
Kijkapparaat biedt blinden glimp op de wereld

5 reacties

  1. Medische vooruitgang en technologie laten ons dromen van het genezen van ziekten die tot nu toe ongeneeslijk waren – bijvoorbeeld blindheid of verlamming door middel van implantaten of genetische manipulatie; in beide richtingen zijn al de eerste stappen gezet:
    1. Kunsmatige ogen (Dobelle-oog) Het Dobelle-oog is een piepkleine digitale camera die beelden in elektrische signalen vertaalt en naar de visuele hersenschors stuurt. Het resultaat is nog beperkt, met kunstogen ‘zie’ je nog slechts vormen zonder kleur.
    2. Bionisch gehoorapparaat Vangt de geluiden op en zet ze om in elektrische sugnalen die, via fijne elektroden, de gehoorzenuw direct stimuleren. Werkt alleen bij mensen die een beschadiging hebben in de mechanische gehoorketen. De werking van het slakkenhuis moet intact zijn.
    3. Mechanisch been Is simpel, maar heel effectief. Lopen of rennen wordt mogelijk door enkel het bovenbeen te bewegen.
    4. Kunstarm De hersenen geven signalen af aan de hersenstam. Elektroden, verbonden met de hersenstam, vertalen deze signalen in elektrische impulsen die de kunstarm laten bewegen. Met de kunstarm is alleen nog maar succes geboekt bij proefdieren.
    5. Robothand Mechanische handen worden aangestuurd door de nog onbeschadigde spieren in de arm.
    6. Hersenpacemaker Een soort pacemaker stimuleert de subthalamische kernen in de hersenen: daardoor vermindert het trillen en de spierstijfheid bij Parkinsonpatiënten. Het apparaatje stopt de voortgang van de ziekte echter niet.
    7. Geneesmiddelen Gedetailleerde kennis van ons genetisch materiaal maakt de ontwikkeling van efficiëntere medicijnen op basis van persoonlijke kenmerken mogelijk.
    8. DNA en stamcellen Nieuwe kweektechnologie wil weefsels genereren zoals zenuwweefsel uit het ruggenmerg of de hersenen. Beschadigd zenuwweefsel leidt tot ziekten als verlamming of Alzheimer.
    (Bron: AD Magazine 10-06-06)

  2. Ik vind het nog een beetje een te ver-van-mijn-bed-show … volg het graag op maar voorlopig zou ik zelf nog geen proefkonijn ofzo willen zijn. Op de één of andere manier schrikt het mij af terug slechtziend te worden want dat vond ik persoonlijk echt verschrikkelijk; liever volledig blind en natuurlijk het liefst een volledig normaal zicht, maar slechtziend ofzo wil ik niet meer. Dat klinkt cru maar is momenteel mijn beleving.

  3. Ik kan daarover uit eigen ervaring niet meepraten want ik weet niet hoe het is slechtziend te zijn. Wat ik me wel kan voorstellen is dat de onzekerheid moeilijk is, als je gezichtsvermogen telkens afneemt en het maar de vraag is wat je de volgende dag weer ziet. Nou ja, zo begreep ik het van een vriend, bij hem was het zo wisselvallig waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt je in te stellen op de nieuwe situatie, ermee om te leren gaan want voordat je het weet is het weer erger geworden.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.