Arbeidsmogelijkheden

Arbeidsmogelijkheden

Naar aanleiding van mijn reïntegratietraject en zoektocht naar een baan ging ik eens op zoek naar banen die door visueel gehandicapten uitgeoefend worden. Wat zijn zoal de arbeidsmogelijkheden?

Wanneer je wat op Internet rondkijkt, vind je blinden en slechtzienden werkzaam in diverse beroepen.
.
Beroepen op mbo-niveau onder meer:
– programmeur
– commercieel medewerker binnendienst
– economisch/financieel-medewerker
– helpdesk/support-medewerker
– stenograaf
– administratief/secretarieel-medewerker
– tekstschrijver Potlood en gum
– organisatie-adviseur
– personeelsconsulent
– trainer/adviseur
– communicatie-adviseur
– call-center-medewerker Telefoon
– logistiek medewerker
– beleidsmedewerker

En op hbo/wo-niveau onder meer:
– econoom
– jurist
– maatschappelijk werker
– psycholoog Vrouw ligt op bank, zoals bij Freud
– logopedist
– fysiotherapeut
– tolk/vertaler
– informaticus

Enkele bekende blinde beroepsbeoefenaren:

Charlotte Glorie, kleinkunstenares
– Jody v.d. Brink, psychologe
– Romke de Vries, rechter
– Bert Wester, telefonist
– Ruud van Zomeren, voorlichter
En dan heb ik het nog niet eens over tal van blinde zangers.

17 reacties

  1. Dat ziet er al een aardige lijst uit! Je kan er ook nog leraar/docent bijzetten, en ik ken ook een volledig blinde kinderarts. En muzikant lijkt me ook wel een optie te zijn. Ik geloof dat er in Spanje ook een blinde journaliste (nieuwslezeres) is. Er zijn ook blinde fotografen (jawel!). En dan zijn er ook nog “afluisteraars” die politiegesprekken beluisteren. Dan zijn er ook nog blinde politici (of ministers), en dat is het zowat waar ik nog aan denk.

  2. Hoja Leendert, dat is knap! Ja, er is best wel wat mogelijk hoor! Vraagje: Is een fysiotherapeut hetzelfde als wat wij noemen, een kinesist? Oh ja, ik ken ook visueel gehandicapte opvoeders, maar meestal gaat het dan wel om slechtzienden.

  3. Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, zitten, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende houdingen en bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt.

    Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de deskundige van ons dagelijks bewegen. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.

  4. Weer eentje ontdekt;
    De huidige eigenaar van reïntegratieburo Obol, Michel van Lookeren, is vanaf zijn jeugd visueel gehandicapt. Zijn ervaringen en kennis in het vinden en het behouden van werk en het omgaan met diverse instanties, vormen de basis van de methodiek van Buro Obol. Sinds 1991 is Van Lookeren werkzaam in het reïntegreren van mensen met een handicap. De laatste jaren als arbeidsdeskundige.

  5. Hoi Bart

    Dank voor de melding en in dat geval ontbreekt “kinesist” dus ook nog aan het lijstje der beroepen ;-).

    Groetjes
    Kim

  6. Kim, jij kende ook slechtziende opvoeders, zei je. Nou, ik ken ook enkele opvoeders, die blind zijn. Waaronder ikzelf. Is wel geen ukkie meer, 17 inmiddels, maar moet nog altijd opgevoed worden hoor!

  7. Deze week vernam ik dat er elders op onze planeet zelfs een blinde student arts is geworden! Het betreft Anka Toppo uit India. Hij was naar verluidt nog niet blind toen hij medicijnen ging studeren en toenhij blind werd, wilde de universiteit eerst niet meewerken. Een mensenrechtenorganisatie heeft hem geholpen bij een langdurige strijd.

    Ik kan me er niet direct wat bij voorstellen, want hoe kan hij waarnemen wat er bijvoorbeeld achter in de keel te zien valt?

    Verder heb ik gelezen dat de eerder genoemde kinesist zich met name richt op het bewegen, terwijl de fysiotherapeut zich ook op de rest vanhet lichaam richt.
    De orthopedagoog lijkt mij iemand die aanleert gedrag te veranderen.

    En, dat is waar ook, onlangs las ik ook nog ergens iets over een blinde tuinder.

  8. Oh ja, ik ook hoor. Het blijft een boeiend vak. Heb btw nu contact met een vakgenoot die mijn scriptie had gelezen en alinea’s wil gebruiken voor z’n cursusmateriaal.
    Hij geeft cursussen aan mannen, mannenhulpverlening zeg maar. Sexespecifieke hulpverlening. Da’s leuk, nu zijn we herinneringen aan het ophalen, ervaringen uitwisselen en zo.

  9. Maar Kim toch… Dan gaat die vakgenoot geld verdienen aan jouw intellectuele eigendom! In het bedrijfsleven verdienen ze een dik belegde boterham met verkoop van kennis. Volgens mij ben ook jij prima in staat om zelf les te geven. Nou ja, jij hebt ook wel de capaciteiten om wat anders te bedenken voor een gouden toekomst… Dat doet mij meteen denken aan Goudappeltje… Ik ga dan ook maar even wat drinken…

  10. Let je er straks bij het afsluiten van een arbeidsovereenkomst op dat jij aan de werkgever niets hoeft te betalen? Het is de bedoeling dat hij aan zijn werknemers betaalt. Dat heet dan beloning. Ik waarschuw je alvast maar… Lol

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.