Verandering bestaat niet

Verandering bestaat niet

“Alleen wat is” bestaat
Ontstaan en vergaan, zijn en niet zijn, verandering van plaats en wisselen van stralende kleur,

ze zijn alle slechts een lege naam.

Verandering bestaat niet, aldus Parmenides (vroeg 5de eeuw v. Chr.).

Als verandering wel zou bestaan, dan zou ze een overgangsfase vormen van ‘iets zijn’ naar ‘niet iets zijn’ of andersom. Maar niet iets zijn, of niets zijn, valt per definitie buiten de werkelijkheid.

Alleen ‘wat is’ bestaat.

Binnen deze ijzeren logica is geen plaats voor het begrip verandering, want dat zou zich ergens op de as tussen de tegenpolen ‘iets’ en het niet bestaande ‘niets’ moeten bevinden. Hetzelfde geldt voor het begrip beweging. Beweging kan alleen voorkomen in een ruimte die niet wordt bezet door iets anders. In een lege ruimte dus. Maar van lege ruimte die is gevuld met niets, kan geen sprake zijn, want niets (niet zijn) bestaat niet. En dus kan evenmin sprake zijn van beweging. Al ‘wat is’ (= het enige bestaande) moet dan ook onbeweeglijk en onveranderlijk zijn.

Uit deze redenering volgt dat de indruk van beweging en verandering die wij hebben, wordt opgedrongen door de zintuigen. Ons beeld van de dagelijkse werkelijkheid is de vrucht van pure zinsbegoocheling. Het enige ware wezen, zei Parmenides, is Het Ene, dat oneindig en ondeelbaar is.

5 reacties

  1. Zware kost….
    De evolutieleer zegt dat elke fase van ontwikkeling een “zijn” op zich is, met 100% bestaansrecht, er is dan geen van …. naar beweging.
    Alhoewel ik ook graag filosofeer over het “illusie zijn van alles”, heb ik er de meeste moeite mee om leed eveneens illusie te noemen, zoals de ‘momenteel plaatsvindende genocide in Darfur, of de Holocaust in ’40- 45…….

  2. Touché! Nee, je voorbeeld kan geen illusie genoemd worden, of zinsbegoocheling. Maar denk niet dat die praktijken bedoeld worden als het gaat om het ervaren van de dagelijkse werkelijkheid. Dat is iets subjectiefs terwijl wat in de wereld gaande is een feit is, iets wat daadwerkelijk plaatsvindt.

  3. Is er dan ook een ander ervaren, dan het ervaren van de dagelijkse werkelijkheid? Nee toch? Alles wat denken te zien tussen hemel en aarde is slechts zinsbegoocheling, van een andere wereld, een andere dimensie, áls het überhaupt bestaat. Maar ja, dan praat je over God hè?

  4. Eeeehhh… Nou, kijk, moeilijk, hoe leg ik dit uit.
    Oorlog is oorlog, leed is leed enz. Dingen die gebeuren, plaatsvinden, maar hoe je dat ervaart is iets anders. Ik bedoel dat over illusie oorlog geen illusie is, moord geen illusie is, het gebeurt, dus het bestaat… Toch? Pffff, maar wat subjectief is is hoe je iets ervaart, emoties, gevoelens, gedachten. Ik denk er nog eens over na want ik zit mezelf klem te kletsen.
    Maar of er een ander ervaren is dan het ervaren van de dagelijkse werkelijkheid? Dan kom je weer terug bij illusie. Want het is nog maar de vraag of DE werkelijkheid bestaat. Creëert niet iedereen zijn eigen werkelijkheid? Dus illusies… Wat is echt, wat bestaat? Iedereen heeft zo zijn kijk op de wereld, op alles eigenlijk in die wereld en wat is echt, wat is vertroebeld, wat is illusie? Ik ga nu met de hond wandelen, kan ik erover nadenken.

  5. “Wat is de mens?”
    Gewoonlijk antwoordde men: “De mens is door Allah geschapen en moet volgens de prachtige moraal leven die Hij onderricht heeft”. Nu begint men te denken: “De mens is door toeval tot stand gekomen, en is een dier dat zich ontwikkeld heeft door de strijd om het bestaan.” Er is een hoge prijs voor dit grote bedrog betaald. Gewelddadige ideologieën zoals racisme, fascisme en communisme en vele andere barbaarse wereldopvattingen die op conflict gebaseerd zijn, hebben hun kracht uit dit bedrog gehaald.
    @Mens, heb nog wat van het internet opgesnord over die evolutieleer.
    De Darwinistische leugen: ‘Het leven is strijd’
    Darwin bepaalde zijn basisvoorwaarden toen hij zijn theorie ontwikkelde: “De ontwikkeling van levende wezens hangt af van de strijd om het bestaan. De sterken winnen de strijd. De zwakken zijn veroordeeld overwonnen te worden en in vergetelheid te raken.”
    Volgens Darwin is er een harde strijd om te overleven en een altijddurend gevecht in de natuur. De sterken winnen het altijd van de zwakken. De ondertitel die hij gaf aan zijn boek: ‘Het ontstaan der soorten, “Het ontstaan der soorten door middel van natuurlijke selectie of het behoud van bevoorrechte rassen in het gevecht om het bestaan”, benadrukt die opvatting.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.