Opslaan als Daisy

Opslaan als Daisy

Vanaf 2008 maakt softwareproducent Microsoft het mogelijk documenten op te slaan als Daisy-bestand. Microsoft heeft een tool ontwikkeld, een software hulpmiddel, in samenwerking met het Daisy-Consortium. Daisy staat voor Digital Accessible Information SYstem. De tool is een ‘plug-in’ – een aanvulling – op het computerprogramma Word. Als de gebruiker kiest voor ‘opslaan als Daisydocument’, wordt de inhoud van een document omgezet naar Daisyformaat. En hierdoor dus toegankelijk voor mensen met een leesbeperking. De ‘plug-in’ kan begin volgend jaar gratis gedownload worden door klanten van Microsoft Office Word (Word XP, Word 2003 en Word 2007).
Kim leest boek in Daisy
Daisy is een internationale standaard voor het maken en lezen van gesproken boeken op cd-rom. Deze zijn vooral bedoeld voor mensen met een leeshandicap. Door middel van de structuur die in een boek gezet wordt, samen met de audio, kan de gebruiker met een speciale speler, heel gemakkelijk navigeren in het boek. Ook een combinatie met synthetische spraak is mogelijk.

Naast de duidelijke voordelen voor mensen met leesbeperkingen biedt deze ‘plug-in’ ook de mogelijkheid tot verdere innovatie in uitgeverijen, training en onderwijs.
Het Consortium werd in 1996 gevormd door luisterbibliotheken om de wereldwijde overgang van analoge naar digitale luisterboeken te leiden. Nu zijn bijna 70 non-profitorganisaties lid van het Consortium. Zij zetten zich in om deze standaard voor digitale luisterboeken te stimuleren.

Kijk voor meer informatie over dit systeem op deze site:
Digital Accessible Information SYstem

Bron: Anders lezen

5 reacties

  1. Ik ben wel benieuwd naar de uitvoering. De gratis Opera-browser en Adobe-PDF-reader hebben tegenwoordig ook ingebouwde voorlezers. Beide betreffen Amerikaanse uitsprekers ook al staat mijn PC helemaal in het Nederlands en ook hun software. Er valt dus geen klap van te verstaan. Als MS-word met dergelijke uitspraken de Worddocumenten omzet, dan zal dat in NL weinig helpen.

  2. Xiwel, ik weet er het fijne niet van. Als je een bestand kunt opslaan waarin de Daisystructuur is aangebracht heeft dat voordelen als je het op je eigen pc afspeelt. Je kunt met een speciaal programma ook op de computer Daisyboeken e.d. afspelen.
    Dan gebruik je dus de Nederlandstalige spraaksynthesizer.
    Maar inderdaad, als er een Engelse stem gekoppeld is aan Nederlandse tekst is het niet te doen. Even afwachten dus.

  3. Ben benieuwd of zoiets ook voor een mac op de markt komt. Overigens is er een Katieplayer die je op je mac kunt installeren en op die manier daisy boeken kunt lezen. Voor windows zijn er ook dergelijke daisy pc players.

    ben benieuwd of het gaat werken die plugin

  4. Ik denk dat het afspelen van Daisyboeken niet het probleem is want daar zijn inderdaad spelers voor, ook voor op de pc. Het lijkt me, voor zover ik het begreep, eerder een toepassing waarmee je grote bestanden van het internet zelf in Daisyformaat kunt opslaan zodat je ze later makkelijker kunt lezen dan een bestand wat uit 1 deel bestaat. Maar dan ligt het er wel aan, zoals Xiwel opmerkte, of je van de Nederlandse spraak gebruik kunt maken anders heeft het geen zin.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.