Niet meer toegankelijk, slechte zaak

De afgelopen jaren gingen Berry en ik regelmatig een weekje op vakantie in een vakantiepark in Hoenderloo. Ik boekte de reis altijd zelf, zonder hulp van Berry. De site was toegankelijk genoeg. Een paar dagen terug besloot ik weer eens te kijken naar de prijslijst, misschien zat er wel iets aantrekkelijks tussen, een leuke aanbieding of zo. Ik ontdekte dat de site ingrijpend was gewijzigd. En wel zo dat ik er niks meer mee kon. Op de homepage na kon ik er niets lezen. Alle links leidden naar informatie die in een JPG-formaat werd weergegeven. Daar kan mijn computeraanpassing niks mee en zweeg dus in alle talen.
Boos
Ik trok de stoute schoenen aan en mailde hen met de vraag mij de prijslijst in een tekstbestand te sturen. Ik kreeg als reactie dat ze dat niet konden doen. Wel wilden ze me de folder per post sturen. En ik kon ook bellen, de telefonistes zouden me graag te woord staan. Ja, dat snap ik.

Maar dat is dus niet wat ik wil. Ik wil net als ieder ander de prijslijst inzien op een moment dat het mij schikt. En trouwens, als ik meer van de site zou willen lezen gaan ze me dan alles via de telefoon voorlezen? Ik kan me er natuurlijk bij neerleggen. Accepteren dat ik niet ben ‘net als een ander’ en daarmee niet dezelfde mogelijkheden heb. Maar zo zit ik niet in elkaar. Als ik nou iets onmogelijks vroeg!!
Boos, knalt deur dicht

Waarom een website toegankelijk maken?

Door een website volgens (internationale) normen te bouwen is de site ook bruikbaar voor mensen met een functiebeperking. Motorisch gehandicapten die geen muis vast kunnen houden kunnen een website dan met het toetsenbord bedienen. Blinden kunnen werken met apparatuur, die de tekst op het scherm voorleest. Er zijn braille leesregels die de informatie in braille weergeven. Er is software die zowel tekst als afbeeldingen kan vergroten tot zelfs 32 keer van de originele grootte. Ook is de software die spraak herkent ver gevorderd. Er zijn browsers ontwikkeld die volledig spraak-gestuurd zijn.
Daarnaast zijn er ook tal van economische redenen om een website toegankelijk te maken, bijvoorbeeld het feit dat een website zonder meer (en dus zonder extra kosten) zichtbaar is op alle browsers, telefoons en andere platformen. Daarnaast heeft een toegankelijke site doorgaans kortere laadtijden en minder serverbelasting.
Computerscherm
Ach, zomaar wat redenen, door Stichting Waarmerk drempelvrij op een rijtje gezet. Er wordt al jaren geijverd voor een toegankelijk internet. Beetje de omgekeerde wereld om dan nu een site te bouwen die ‘volledig’ ontoegankelijk is!
Bungalowpark Hoenderloo, u hoort nog van me!

11 reacties

  1. Wat is het nummer, wat is het nummer,
    We bellen gewoon om de beurt. En laten dan elke dag de hele site voorlezen.. Zijn ze zo zat hoor..

    Love As Always
    Di Mario

  2. Xiwel, hoe kom je daar nou aan?
    Als ik op de homepage ben gebeurt er werkelijk niks, of ik nou de sneltoets of link gebruik! De pagina blijft hetzelfde.
    Vreemd maar bedankt!

  3. @Kim: Ik wist niet zeker of je die bedoelde, maar u het zo is kan je deze
    http://www.bungalowparkhoenderloo.nl/content/
    ook gebruiken, dan kan je de hele site lezen.

    Erg zwakke site aangezien dit laatste trucje niet mogelijk hoort te zijn. (pas op, er staat ook nog een oud reservereingsformulier op.)

    Je hebt feitelijk alleen te maken met een rotmenu waar ze plaatjes gebruken in plaats van texten.

  4. Je hebt gelijk dat je er tegen in opstand komt. Ook ik moet lachen om het idee van Di Mario en zou zomaar mee willen doen.

    Maar er schijnt dus een oplossing te zijn?

    Misschien kan je ze met de homepage in combinatie met de andere site uitleggen waar het probleem in zit?

    Succes ermee!

  5. Vrouwke, er is in dit geval altijd een oplossing, sterker nog: het wás goed totdat ze alles gingen wijzigen.
    Het probleem heb ik ze wel duidelijk kunnen maken, ze reageren echter niet op mijn tweede mail, die n.a.v. hun reactie.

  6. Ja doen, misschien helpt het!
    Op mijn tweede mail hebben ze totaal niet gereageerd. Daarin gaf ik aan dat ik vind dat blablabla met argumenten etc. maar niks hoor. Daar ga ik dus niet meer heen. Zal ze waarschijnlijk ook niks kunnen schelen maar ja.

    Overigens vind ik dat hetzelfde zou moeten gelden voor het verstrekken van vergunningen e.d. aan bijv. kleine zelfstandigen, mensen die een winkel willen openen of verbouwen, noem het maar op. Er moeten criteria komen waaraan het pand moet voldoen, anders dan maar niet. Die criteria en richtlijnen zijn er wel maar ze zijn kennelijk niet af te dwingen. Het hangt dus wederom van de goodwill af en dat is een kwalijke zaak.

    In Tilburg dachten we onlangs een succesje geboekt te hebben toen een hotelmanager toezegde een paar kamers toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Dit werd voor de tv verkondigd. Later krabbelde hij terug. Het mocht allemaal niet teveel in het oog lopen, de steunen moesten snel afneembaar zijn enz. want de zakenwereld wil nou eenmaal niet geconfronteerd worden met de minder valide medemens. Tja daar zakt mijn broek van af inclusief mijn sokken en weetik wat al niet meer.

  7. Hi Kim,

    Het gaat niet er bij professionele website bouwers niet om of iedereen er iets aan heeft, maar hoe het oogt. Het zijn net architecten, het moet er mooi uitzien in hun ogen, of het functioneel is voor iedereen zal ze worst zijn. Ergerlijk en eigenlijk vind ik dat een professionele webbouwer (waar je overigens veel aan betaalt) pas een site mag lanceren als hij drempelvrij is, en getest is door anders gebruikende 😉
    Ik ben geen professionele site bouwer, maar probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de mensen die mijn site willen bezoeken. Bij mij gaat het om de inhoud en niet zo zeer hoe het er uit ziet. Ik vind het heel goed dat je het er niet bij laat zitten, misschien ga ik ook wel klagen hahaha….

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.