Accessibility en de kansen en (on)mogelijkheden

Accessibility

Juist de inzet van ICT biedt mogelijkheden voor om- en bijscholing, voor democratische betrokkenheid en voor het raadplegen van een bijna onbeperkte hoeveelheid informatie, terwijl er ook oplossingen voorhanden zijn om het leven van bijvoorbeeld ouderen en van gehandicapten te veraangenamen, en, misschien nog belangrijker, om te zorgen dat ook zij volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving!
Oma
Door de vergrijzing van de samenleving groeit het aantal mensen met een visuele handicap. Het gaat nu om ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking.

Digibeten

De Federatie Slechtzienden en Blindenbelang waarschuwde in januari van dit jaar (2000, ed.) in de landelijke pers dat, zonder speciale maatregelen, visueel gehandicapten ‘de digibeten van de 21ste eeuw’ zijn. ICT heeft aan de visualisering van het maatschappelijk leven een forse impuls gegeven, waardoor mensen met een visuele functiebeperking in een achterstandspositie terecht dreigen te komen. Denk maar aan de magnetron, de mobiele telefoon, de pinautomaat en natuurlijk de computer. Laptop Veel educatieve software is niet geschikt voor slechtziende kinderen. Trouwens, vaak ook niet voor kinderen met een auditieve handicap. En dat terwijl deze kinderen net zo graag als andere leeftijdgenootjes met computerspelletjes spelen.

Windows

Door het verdwijnen van het tekstgerelateerde DOS -systeem ten gunste van het grafisch georienteerde Windows is het werken op de PC voor visueel gehandicapten veel lastiger geworden. Voor Windows is hand-muis-coördinatie een vereiste. Speciale hard- en software, zoals braille-leesregels, spraaksynthesizers en lettervergroters zijn nodig om tekst en plaatjes te kunnen identificeren. Vooral de braille-leesregels zijn een kostbare aanschaf.

Brailleleesregel

De Stichting Maatschappij en Onderneming doet momenteel onderzoek naar de kosten van brailleleesregels op de internationale markt. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar nu al blijkt dat de prijzen voor een 80-karakter brailleleesregel in bijv. de verenigde Staten en Canada tot 25% onder de Nederlandse prijzen liggen. Hier ligt wellicht een taak voor de belangenverenigingen om gezamenlijk in te kopen.
Vooropgesteld: ik onderken dat het met de visuele toegankelijkheid van websites in het algemeen slecht gesteld is. Overigens is mijn ambtsgenoot van VWS voor dit onderwerp eerstverantwoordelijk, omdat bij haar de coordinatie voor het gehandicaptenbeleid berust. Daarnaast spelen ook OCenW en SZW een belangrijke rol vanuit de optiek van het onderwijs en de arbeidsmarkt. Ik ‘ga alleen over’ de websites van de overheden, van ministeries, provincies en gemeenten.
Voor de burger is dit allemaal niet van belang; het belangrijkste is te weten dat het kabinet zich ten volle voor dit onderwerp inzet.

5 reacties

  1. Misschien zou je eens een log kunnen plaatsen met tips voor webloggers om hun weblog/homepage toegankelijk(er) te maken voor slechtzienden?

  2. Da’s een goed idee! Tot nu toe weet ik niet veel over het toegankelijker kunnen maken van weblogs omdat daar de mogelijkheden beperkter zijn. Over homepages zal ik wel wat info bij elkaar gaan zoeken, wordt misschien wel een technisch verhaal. Bedankt voor de tip, had er eerlijk gezegd nog niet aan gedacht!

  3. Mark Pilgrim besteedt in dive into accessibility specifiek aandacht aan het toegankelijk maken van weblogscripts. De tekst is in verschillende talen beschikbaar maar helaas nog niet in het Nederlands.

    Persoonlijk vind ik het erg handig als de Heading-tags gebruikt worden voor de titels van de opeenvolgende weblogteksten. Zo kan je eenvoudig een stukje overslaan en naar het volgende springen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.