Overeind blijven, verschillende citaatjes

Overeind blijven

De mensen struikelen nu en dan over de waarheid, maar de meesten krabbelen haastig overeind en lopen snel door alsof er niets was gebeurd.
Men occasionally stumble over the truth, but most of them pick themselves up and hurry off as if nothing ever happened.
Winston Churchill
Engels staatsman en Nobelprijswinnaar literatuur (1953) 1874-1965

Lao-Tse
Chinees filosoof +/- 600 v.C.
Wie op zijn tenen staat, zal niet lang overeind blijven.

Martin Buber
Oostenrijks-Israëlisch theoloog en filosoof 1878-1965
Wie slechts geloof heeft, loopt gevaar een kwezel te worden. Wie slechts humor heeft, dreigt cynisch te worden. Wie geloof en humor heeft, vindt het evenwicht

Johann Wolfgang von Goethe
Duits schrijver en dichter 1749-1832
Wilt u alsmaar zoekend blijven?
’t Goede is zo dichtbij.
Leer slechts het geluk te grijpen,
want het ligt in het bereik.
Willst du immer weiter schweifen?
Sieh, das Gute liegt so nah.
Lerne nur das Glück ergreifen,
Denn das Glück ist immer da.

Onze grootste prestatie is niet niet te vallen,
maar steeds weer op te staan. Man valt van fiets

11 reacties

  1. Ik zit met mijn mond vol tanden… (gelukkig maar! :Knipoog:

    Vergelijken is zinloos omdat het nooit eerlijk is. Ik bedoel dat een eerlijk vergelijk niet mogelijk is, er spelen teveel factoren een rol. Als je uitgaat van je eigen omstandigheden, mogelijkheden en beperkingen is dat veel zinvoller…?

  2. Tuurlijk Kim, je hebt gelijk, is vééél zinvoller.
    Het helpt me echter wel soms te denken aan de prestaties van anderen: dat doet mij mijn eigen wanprestaties beter relativeren.

  3. Karakterman, ik snap het, denk ik. Het kan helpen je eigen ‘wanprestaties’ te relativeren. Zo iets? Ach, alles is relatief, toch? En het geeft ook niet ergens over in te zitten, van te balen, dat gaat toch weer voorbij.

  4. Nou Hannah, zó moeilijk is het niet hoor. Nú ben je te moe, maar als je morgen weer op staat, dan snap je het vast wel.
    Dát dus. (Alhoewel het behoorlijk filosofisch gaat worden, maar daar vraagt Kim dan ook naar met zo een onderwerp).

  5. @Kim, eerst was wat je zegt voor mij vaak slechts theorie, maar de praktijk was vaak ver weg, schijnbaar onbereikbaar. Laatstelijk leef ik weer steeds vaker in de praktijk, dan wordt het theoretische gedeelte iets van gezemel, vervan mijn bed, soms zelfs lachwekkend (achteraf dan). De kunst is om beiden te bewaren: praktijk en theorie. Als die twee uiteen drijven dan is de balans weg en ga je de verkeerde kant op.
    Dus zoals je zegt: vallen en opstaan, steeds maar weer. Alleen kan het iedereen overkomen dat je eens een poos gewoon geen zin meer hebt om op te staan, ik denk dat dáár geduld om de hoek komt kijken, zowel van jezelf alsook zéker van je levenspartner, als je op diegene kunt rekenen, dan zit je wel geborgd, gelukkig behoor ik tot die categorie 😀

  6. Mooi gesproken. Ik ben het hierin helemaal met je eens. Zelf vind ik theorie doorgaans niet zo interessant, behalve als ik ‘er iets mee kan’. Dat laatste heeft te maken met de praktijk, dat ik de theorie kan staven met voorbeelden uit mijn eigen leven, mijn eigen ervaringen. Dan gaat die theorie leven, kan ik het beter begrijpen en daardoor soms mijn ervaringen beter plaatsen. Uiteindelijk moet je toch zelf je weg vinden, in je eigen dagelijkse praktijk.
    En dat laatste is ook zeker waar.
    Iemand op wie je kunt terugvallen, iemand die je jezelf laat zijn, van wie je de ruimte krijgt je te voelen zoals je je voelt. Nou ja, dat is vaak een kwetsbaar evenwicht tussen steunen en stimuleren.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.