“Elk voetbalstadion moet een blindentribune hebben
Alleen op de blindentribune beleef je met een visuele beperking de wedstrijd als een echte supporter.”
Daan is een fanatiek voetbalfan en een trouwe bezoeker van de blindentribune. Daan: “Het commentaar is net zo spannend als dat van Jack van Gelder, maar is veel uitgebreider. Ze vertellen over de kleuren van de keepershirts en voetbalschoenen, welke reclameborden er staan, hoe boos spelers kijken. Het is belangrijk dat het verslag vanuit mijn positie gegeven wordt zodat ik weet waar de bal is. En als de wave door het stadion gaat, tellen ze tot drie en kan ik op tijd meedoen. Dan sta ik niet voor aap als ik als enige op het verkeerde moment omhoog veer.”
(Bron: www.bartimeus.nl )
www.visio.org geeft meer informatie over de diverse blindentribunes in het land.
De Blindentribune zorgt er voor dat voetballiefhebbers met een visuele beperking naar het stadion kunnen gaan om een echte voetbalwedstrijd te beleven. Joost Heiligers en Pieter van der Herberg zijn de verslaggevers van No-Image die via een radioverbinding de wedstrijd in detail voor deze doelgroep visualiseert bij alle thuiswedstrijden van Het Nederlands Elftal. In het stadion krijgt men een radio en koptelefoon overhandigd zodat ze geen minuut van de sfeer en wedstrijd zullen missen. De commentatoren beschrijven alles wat er op en om het veld gebeurt nauwkeurig zodat de toeschouwer precies weet wat er gebeurt.
Om tot een duidelijke sfeerimpressie te komen omschrijven ze bijvoorbeeld ook de haardracht van spelers, op welke kleur schoenen ze spelen en welke spandoeken in het stadion hangen.
Bezoek ook deze sites
Ado Den Haag
ADO Den Haag (in de Maatschappij) heeft op zaterdag 10 november 2012 voorafgaand aan de wedstrijd ADO Den Haag – AZ haar splinternieuwe Blindentribune
geopend. Op de blindentribune kunnen supporters met een visuele beperking de wedstrijden van ADO Den Haag live ervaren. Er is een radio met liveverslag
van Radio West of Den Haag FM voor u beschikbaar en u kunt met een begeleider naar de wedstrijd komen om op vak S de wedstrijd in het Cars Jeans Stadion
te beleven.
FC Utrecht
FC Utrecht biedt speciaal voor mensen met een visuele beperking plekken aan in Stadion Galgenwaard. U neemt plaats op de Zuidtribune (lange zijde), vak
U op rij 25 tot en met rij 30. Deze tribune is voor u gemakkelijk bereikbaar via de lift in parkeergarage Q-park Galgenwaard (P3). Op de blindentribune
krijgt u een headset overhandigt die reeds ingeschakeld staat op de juiste en bijbehorende frequentie (105.6 FM) waardoor u het verslag van onze speciale
verslaggevers, Bert Scheffers en Frans Evers, live kunt volgen.
Feyenoord
Supporters met een visuele handicap kunnen tijdens de thuiswedstrijden van Feyenoord gebruik maken van een plek op de tribune voor blinden. Via een hoofdtelefoon kunnen zij met speciaal commentaar (verzorgd door Radio Rijnmond) de wedstrijd volgen.
NEC Nijmegen
PEC Zwolle
Bij PEC Zwolle is een aparte tribune beschikbaar voor visueel gehandicapten. Voor deze tribune is het mogelijk om een seizoenkaart aan te schaffen of
om per duel een ticket te kopen. De zogenaamde blindentribune is gevestigd op de Klaas Drost-tribune en bevindt zich in vak 30.
PSV
Het Philips Stadion heeft vanaf seizoen (najaar 2014) de beschikking over een speciale tribune voor blinden. Headsets, met commentaar van de wedstrijd, ondersteunen mensen met een visuele beperking bij het volgen van de verrichtingen van PSV. De blindentribune wordt geplaatst op vak F en biedt in eerste instantie ruimte aan 20 personen.
Sc Heerenveen
Bij sc Heerenveen kunnen supporters met een visuele beperking en hun begeleider de wedstrijd volgen vanuit een speciaal vak, gesponsord door Caparis. De plekken zijn uitgerust met een radio en koptelefoontjes. Zij horen hier enthousiaste vrijwilligers verslag doen van de wedstrijd, zodat ook supporters met een visuele beperking alles van het duel meekrijgen.
Willem II
Voetbal is voor iedereen. Willem II verwelkomt graag zoveel mogelijk supporters in het eigen Koning Willem II stadion. Zo ook visueel gehandicapten. Na een aantal tests is de blindentribune vanaf februari 2020 in ons stadion een feit. Met de juiste technische apparatuur en een aantal vrijwillige sportverslaggevers kunnen de supporters op de blindentribune de wedstrijd op een unieke manier ervaren.
Deze unieke manier houdt in dat visueel gehandicapten voor aanvang van de wedstrijd een hoofdtelefoon krijgen die ze tijdens de wedstrijd opdoen. Iedere thuiswedstrijd zijn twee vrijwillige reporters, die op perstribune in het stadion zitten, door deze hoofdtelefoon te horen. Zij doen gedetailleerd verslag van de wedstrijd, terwijl de visueel gehandicapten zelf de sfeer, geur en andere omstandigheden kunnen ervaren.
Enthousiast geworden over de blindentribune? Zou je zelf wel eens op de blindentribune willen plaatsnemen? Of ken je iemand voor wie dit ook een geweldige ervaring zou zijn? Stuur dan een mailtje naar wiibetrokken@willemii.nl en wie weet ontvangen we jou binnenkort wel op onze blindentribune.
“De mensen op de blindentribune moeten een filmische vertaling kunnen maken van ons verslag”
Veel mensen beleven plezier en ontspanning in het kijken naar voetbalwedstrijden. Maar wat als je een visuele beperking hebt en het spel zelf niet kan volgen?Thuis is er een verslaggever op Tv, al vertelt deze niet alles. Maar hoe doe je dat in een voetbalstadion? Wel nu, sinds een hele tijd bestaat bij diverse clubs in de eredivisie de blindentribune. In Het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje sprak Corné Kremers (zelf blind) vorige week met Mieke Janssen uit Cuijk. Zij is al diverse jaren verslaggever op de PSV blindentribune in Eindhoven.
“Mensen met een visuele beperking hebben speciale plekken in het stadion en men maakt gebruik van een koptelefoon. Er zijn dan 2 commentatoren van PSV te horen die op een objectieve en bevlogen wijze verslag doen van de wedstrijd.” Hierbij gaat het niet alleen om wat er op het veld gebeurt, maar ook wordt verteld wat er op de tribunes en rond het veld te zien is. “De mensen op de blindentribune moeten een soort filmische vertaling kunnen maken van ons verslag.”
Iedereen die gebruik maakt van deze service van PSV zit in hetzelfde vak. Want vanuit de positie van de visueel gehandicapten wordt verteld waar in het stadion wat gebeurd.
Mieke is zelf enorme fan van PSV maar is ook werkzaam bij Visio, een school voor kinderen met een visuele handicap. “Ik heb een cursus journalistiek gedaan en toen kwam ik in de persruimte van PSV terecht. Daar sprak ik een commentator van de blindentribune en ik wilde daar meer over weten. Ook om aan mijn leerlingen bij Visio in de klas te kunnen vertellen wat dat precies is. Toen werd ik uitgenodigd om te komen luisteren op de blindentribune.” Dat vond Mieke zo leuk dat ze meteen zelf solliciteerde als verslaggever. “In mijn dagelijkse werk ben ik ook bezig met het vertalen van de ziende wereld naar mijn leerlingen. Deze ervaring gecombineerd met PSV leek mij de ideale vrijwilligersbaan.”
De blindentribune is bij alle thuiswedstrijden van PSV actief. Tickets zijn ook niet duurder, wel moet men zelf een begeleider meebrengen. Bij het PSV-stadion ontvangt men een speciaal kastje en een hoofdtelefoon om het signaal van de commentatoren te ontvangen.
11 oktober 2021
****——-****
Er is sinds 2016 ook een blindentribune bij tenniswedstrijden