Bijsluiter woordenboek nu online

Bijsluiter Woordenboek – Nooit meer onbegrijpelijke bijsluiters!

Ruim 34 procent van de Nederlanders vindt het moeilijk de bijsluiter te begrijpen. Woorden als orodispergeerbaar of dispergeerbaar maken het niet altijd even makkelijk de belangrijke informatie tot je te nemen. Het online Bijsluiterwoordenboek biedt uitkomst.
Boek

Onbegrijpelijke taal

96 procent van de consumenten leest de bijsluiter van een geneesmiddel of gezondheidsproduct bij het eerste gebruik geheel of gedeeltelijk door.
Ruim 40 procent van hen begrijpt soms enkele woorden of zinnen niet. Maar deze informatie is wel van groot belang voor veilig en effectief gebruik van zelfzorgmiddelen.

Top 5 moeilijke woorden

De top 5 moeilijke woorden bestaat volgens onderzoek uit:
– orodispergeerbaar (oraal oplosbaar)
– dispergeerbaar (oplosbaar)
– keratolytisch effect (ontschilferend, verweekt de hoornhuid)
– vochtretentie (het vasthouden van vocht)
– en antiflogistica (ontstekingsremmers).

Kwam u ook een onbegrijpelijk woord tegen, zoek het dan op in het online Bijsluiterwoordenboek

Mogelijk is dit woordenboek ook bruikbaar vanwege een ander probleem met bijsluiters:

Medicijnverpakkingen en bijsluiters onleesbaar door kleine lettertjes

Het blijkt een grote ergernis onder Nederlanders: kleine lettertjes op onder meer voedingsetiketten, medicijnverpakkingen en bijsluiters. Dat komt uit onderzoek van Specsavers onder ruim 12.000 Nederlanders. Zo ervaart van de mensen die moeite hebben met het lezen van kleine lettertjes de helft problemen bij het lezen van medicijnverpakkingen en bijsluiters. Dit geldt ook voor personeel in de zorg. Een leesbril biedt niet altijd de oplossing. Wat dan wel? Een leesbaar lettertype en duidelijk contrast.

Problematisch

Van de medewerkers in de gezondheidszorg die moeite hebben met het lezen van kleine lettertjes loopt 51 procent hier vooral tegenaan bij het lezen van medicijnverpakkingen en bijsluiters. Daarnaast heeft 40 procent moeite met het lezen van de houdbaarheidsdatum van medicijnen. Opvallend is dat het overgrote deel van de mensen (76%) die in deze sector werkzaam zijn én een leesbril dragen, nog steeds moeite heeft met het lezen van teksten op geneesmiddelen.

Groter lettertype

Man met bril
Simone Stad, optometrist bij Specsavers: “Naarmate men ouder wordt gaat het gezichtsvermogen achteruit en krijgt men moeite om voorwerpen van dichtbij scherp te zien. Zo wordt het lezen van kleine lettertjes moeilijker. Een leesbril kan dit compenseren, maar dit is niet altijd genoeg. Ook het vermogen om contrast te zien vermindert namelijk, waardoor bijvoorbeeld kleine lettertypes en bepaalde kleuren lastig te lezen zijn op een gekleurde achtergrond. Dit kan problemen en ergernissen opleveren bij het lezen van etiketten of bijsluiters. De leesbaarheid kan al eenvoudig verhoogd worden door een groter lettertype en een sterker kleurencontrast.”

Top tien ergernissen

Naast etiketten van voedingsmiddelen en bijsluiters zijn er nog tal van andere situaties waarbij kleine lettertjes een bron van ergernis zijn. Uit het onderzoek komt de volgende top tien ergernissen:
– Etiketten van voedingsmiddelen (53%)
– Medicijnverpakkingen of bijsluiters (50%)
– Handleidingen (39%)
– Contract en/of arbeidsvoorwaarden (39%)
– Houdbaarheidsdata (37%)
– Recepten (35%)
– Boeken (33%)
– Kranten (32%) Man leest krant
– Computer of tablet (31%)
– Menukaarten in restaurants en café’s (30%)

Het onderzoek is uitgevoerd door Specsavers Nederland in november 2017. In het onderzoek is een groep van 12.222 Nederlanders geënquêteerd over verschillende oog- en zicht gerelateerde onderwerpen.

(Bron: Gezondheidenco.nl )

Bij dit probleem is er nog een website die uitkomst kan bieden. Het betreft apotheek.nl

Nb. In april 2022 bleekdat het Bijsluiterwoordenboek niet langer bruikbaar is. Om die reden heb ik de link verwijderd.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Archief