Apple Watch

Niet merkbaar klokkijken met de Apple Watch

Als mensen met een visuele beperking willen weten hoe laat het is, laten ze een horloge de tijd uitspreken of voelen ze aan de wijzers. Dat valt op in het openbaar en is daarom niet zo wenselijk. De Apple Watch kan voelbare feedback geven via trillingen die niet worden gehoord of gevoeld door anderen. Bartiméus en Visio werken aan een applicatie die trillingen gebruikt om mensen met een visuele beperking tijd en tijdsduur te laten voelen.

Bartiméus en Visio werken samen op het gebied van ICT voor cliënten. In dat kader voeren we samen het project ‘Apple Watch’ uit. We ontwikkelen hiervoor een applicatie die mensen met een visuele beperking nieuwe mogelijkheden biedt bij het omgaan met tijd en tijdsduur. In het bijzonder richten we ons op jongvolwassenen die met gadgets zoveel mogelijk zelfstandig willen leven en ouderen die het horloge als ideaal hulpmiddel zien. Het project Apple Watch is in januari 2015 van start gegaan en de app komt naar verwachting in het najaar van 2015 uit.
Koekoeksklok

Meer weten over klokkijken met de Apple Watch?
Neem contact op met Paul de Nooij: pdnooij@bartimeus.nl

Bron: Kennismagazine Bartiméus september 2015

De Apple Watch die begin 2015 op de markt is gekomen, biedt meer mogelijkheden dan een traditioneel horloge. Het horloge bevat bijvoorbeeld een hartslagmeter, een versnellingssensor en een barometer. Ook kan het voelbare feedback geven via trillingen (Apple noemt dit de taptic engine). Deze feedback wordt niet gehoord of gevoeld door anderen en is dus niet zo opvallend.

Doelstelling

We willen een toegankelijke applicatie voor de Apple Watch/smartwatch ontwikkelen die trillingen (de taptic engine) gebruikt om mensen met een visuele beperking op een onopvallende en vernieuwende manier tijd en tijdsduur te laten voelen.

Doelgroep

De app wordt gemaakt voor alle mensen met een visuele beperking. Iedereen heeft immers te maken met tijd en tijdsbesef. In het bijzonder richten we ons op:
•jongvolwassenen die met gadgets zoveel mogelijk zelfstandig willen leven
•ouderen die het horloge als ideaal hulpmiddel zien

Louis Braille award

Apple heeft de Louis Braille Award gewonnen voor de inspanningen die ze doen om toestellen geschikt te maken voor blinden en slechtzienden, zo meldt iCulture.nl deze week. Het is de 57e keer dat de prijs wordt uitgereikt aan mensen en/of bedrijven die een bijdrage hebben geleverd aan de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden.

Apple kreeg de prijs uit handen van de Associated Services for the Blind and Visually Impaired, voor de toegankelijkheidsfuncties in de iPhone, iPad, Apple Watch, Mac en andere producten. Zo zit er op de Mac een schermlezer en zijn de touchscreenfuncties op de iPhone en iPad ook goed bruikbaar voor blinden. Bovendien is de Apple Watch de eerste wearable die makkelijk te bedienen is voor blinden en brengen ontwikkelaars allerlei apps uit, zoals navigatie voor blinden op de Apple Watch. Braille wordt uiteraard ook ondersteund, zowel op de iPhone als op de Mac. Je kunt meer dan 70 brailleschermen koppelen en het gebruiken in 25 talen. Daarmee loopt Apple voor op veel andere fabrikanten, die veel minder doen.

In 2015 kreeg Apple de Helen Keller Achievement Award voor de VoiceOver-technologie. Deze prijs werd uitgereikt door de American Foundation for the Blind.

30 januari 2017